Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει και στη χώρα μας ανησυχία για την επάρκεια σιτηρών και ιδιαίτερα μαλακού σίτου και καλαμποκιού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Βασίλη Κορκίδη, υπάρχουν εναλλακτικές αγορές από χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ. 

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η αντίδραση του καταναλωτικού κοινού. «Αν μέχρι τώρα, δεν έχουμε δει «σκηνές πανικού» στα ράφια των σούπερ μάρκετ, πράγμα που απεύχομαι να δούμε, εντούτοις υπάρχει μία ελαφρώς αυξημένη ζήτηση στο αλεύρι και τα ζυμαρικά με μερίδα του καταναλωτικού κοινού να σπεύδει να δημιουργήσει αποθέματα υπό τον φόβο ελλείψεων και ανατιμήσεων με τα σούπερ μάρκετ να σπεύδουν στις αρχές του μήνα να αυξήσουν τα σχετικά αποθέματά τους».

Είναι προφανές, σημειώνει ο κ. Κορκίδης, ότι ο επηρεασμός ξεκινάει «από το χωράφι για να φτάσει μέχρι το ράφι» με τους καταναλωτές να βρίσκονται αντιμέτωποι με τιμές οι οποίες αυξάνονται δυσανάλογα με το εισόδημά τους με αποτέλεσμα να μην πρέπει απλώς να πληρώσει περισσότερα χρήματα σε σχέση με πριν, αλλά να αντλήσει αυτά τα χρήματα από ένα ανεπαρκές εισόδημα.

Μια άλλη «παράπλευρη απώλεια», από την κατάσταση στην εφοδιαστική όσον αφορά στο εισαγωγικό εμπόριο είναι και ο καφές, την οποία υπογραμμίζει ο πρόεδρος, με τις περισσότερες ποσότητες να βρίσκονται κολλημένες στην μεταφορά, με τη ζήτηση, που δεν καλύπτεται, να διαμορφώνει τις τελικές τιμές λαμβανομένου υπόψη και του κόστους μεταποίησης.