Ανακοινώθηκε επίσημα η ίδρυση της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ), στην οποία συμμετέχουν οι μεγαλύτερες αλυσίδες της χώρας. Όπως επισημαίνεται από την Ένωση, «η πρώτη γενική συνέλευση της ΕΣΕ πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαΐου. Παρόντα ήταν όλα τα τακτικά μέλη: ‘Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος ΜΑΕ, Δ. Μασούτης ΑΕ, Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ, Lidl Ελλάς, ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ (My market), Πέντε ΑΕ (Γαλαξίας).

Στην ΕΣΕ μπορούν να είναι μέλη όλα τα νομικά πρόσωπα σουπερμάρκετ στην ελληνική επικράτεια με δραστηριότητα το λιανεμπόριο και χονδρεμπόριο τροφίμων και καταναλωτικών ειδών. Τα μέλη χωρίζονται σε τακτικά και συνδεδεμένα, ανάλογα με τον κύκλο εργασιών της εταιρείας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕ αποτελείται από τα εξής 6 μέλη:

  • Πρόεδρος: Αριστοτέλης Παντελιάδης, METRO ΑΕΒΕ,
  • Αντιπρόεδρος: Ιωάννης Μασούτης, Δ. Μασούτης ΑΕ
  • Γραμματέας: Κωνσταντίνος Μαυροειδής, Πέντε ΑΕ – Γαλαξίας
  • Ταμίας: Νίκος Λαβίδας, ‘Αλφα Βήτα Βασιλόπουλος ΜΑΕ
  • Μέλη: Λάμπρος Παπακοσμάς (Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ) και Martin Brandenburger (Lidl Ελλάς).

Με απόφαση του ΔΣ, γενικός διευθυντής της ΕΣΕ ορίστηκε ο Απόστολος Πεταλάς, μέχρι πρόσφατα διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Fourlis, με μακροχρόνια εμπειρία σε διοικητικές θέσεις μεγάλων επιχειρήσεων καταναλωτικών προϊόντων, τροφίμων και του οργανωμένου λιανεμπορίου. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν ενημερωθεί όλες οι εταιρείες του κλάδου που σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΣΕ πληρούν τις προϋποθέσεις να γίνουν τακτικά μέλη της, εφόσον το επιθυμούν. Επιπλέον η ΕΣΕ προσκαλεί το σύνολο των επιχειρήσεων λιανεμπορίου τροφίμων να ενταχθούν ως συνδεδεμένα μέλη της, ενισχύοντας τη δυναμική της Ένωσης, δυναμώνοντας το εκτόπισμά της και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για πολυδιάστατη, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση σε όλα τα ζητήματα που τις αφορούν».