«Απροστάτευτα» τα προϊόντα της Κεντρικής Μακεδονίας. 

Επιτακτική παρουσιάζεται η ανάγκη προστασίας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού, καθώς μόνο η προέλευση της φέτας και το κασέρι φαίνεται να προστατεύονται.

Για το λόγο αυτό, αίτημα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, για την προστασία των Προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της επικείμενης εμπορικής συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αυστραλίας διατυπώνει, με σχετική επιστολή της, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Αγροτικής Οικονομίας στην Περιφέρεια, Αικατερίνη Ζωγράφου.

Πιο συγκεκριμένα, η κα Ζωγράφου εκφράζει ανησυχία, με αφορμή τις τελευταίες δημοσιεύσεις άρθρων, σχετικά με την επερχόμενη εμπορική συμφωνία της ΕΕ με την Αυστραλία. Η ίδια διευκρινίζει ότι, στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η οποία βρίσκεται σε διαβούλευση έως τις 13 Νοεμβρίου 2019 από την αυστραλιανή κυβέρνηση, έχουν προταθεί (για ένταξη) σε καθεστώς προστασίας 172 αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα γεωγραφικών ενδείξεων από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ. Στη σχετική λίστα που έχει δημοσιευθεί εντάσσονται 18 ελληνικά προϊόντα γεωγραφικών ενδείξεων – τρόφιμα, ωστόσο, με εξαίρεση τη φέτα και το κασέρι, που αναφέρονται σε όλη την ελληνική επικράτεια, κανένα άλλο ποιοτικό προϊόν της Κεντρικής Μακεδονίας δεν αναφέρεται προς προστασία.

«Το παράδοξο δε, είναι πως χωρίς τη θεσμοθέτηση κριτηρίων και προδιαγραφών εντάσσονται ελάχιστα από μια σειρά ομοειδών προϊόντων της χώρας μας, τα οποία παράλληλα δεν διαθέτουν ούτε την αναγκαία ποσοτική δυναμική των εξαγωγών.

Δεδομένου λοιπόν ότι η Αυστραλία αποτελεί έναν από τους εξαγωγικούς στόχους των ποιοτικών προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας, η κ. Ζωγράφου χαρακτηρίζει επιπλέον την προτεινόμενη λίστα μεροληπτική και εκτιμά ότι δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.