«Εκτοξεύτηκε» η κατανάλωση ξηρών καρπών λόγω κορονοϊού. 

Εκρηκτική αύξηση της κατανάλωσης ξηρών καρπών έφερε, μεταξύ άλλων, ο κορονοϊός, καθώς η παραμονή των Ελλήνων στο σπίτι και οι συμβουλές των διατροφολόγων για καλύτερο χτίσιμο του ανοσοποιητικού έστρεψε το ενδιαφέρον σε θρεπτικά snacks.

«Η αύξηση κατανάλωσης σε ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο, καλαμπόκι αυτή την περίοδο του «Μένουμε σπίτι» ήταν ραγδαία και σχεδόν στο 100% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων -Βιοτεχνών Ξηρών Καρπών Β. Ελλάδος και γραμματέας του ΕΒΕΘ, κ. Πάνος Μενεξόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Μενεξόπουλο, «οι περισσότεροι, κατά την αναγκαστική παραμονή τους στο σπίτι, κυρίως στα αστικά κέντρα, επέλεξαν τους φθηνούς ξηρούς καρπούς και όχι τους «ωμούς» (άψητους), πχ φρέσκα καρύδια ή αμύγδαλα», που σε συγκεκριμένη ποσότητα ανά ημέρα κάνουν περισσότερο καλό στον οργανισμό, όπως υποστηρίζουν διατροφολόγοι και άλλοι ειδικοί.

Οι ξηροί καρποί (φιστίκια, αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, κολοκυθόσπορος) θεωρούνται μια καλή πηγή καλών λιπαρών, ινών και οι επαγγελματίες της μικρής λιανικής τους τοποθετούν συστηματικά στα ράφια των καταστημάτων τους.

Οι Έλληνες καταναλώνουν ετησίως 8,5 κιλά ξηρούς καρπούς/άτομο και μια από τις εξηγήσεις για την παρατηρούμενη κατανάλωση των παραπάνω φθηνών ξηρών καρπών σχετίζεται και με το μέσο εισόδημα.