Η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται μέτρια έως καλή, με εκτιμώμενο όγκο μεταξύ 200.000 και 250.000 τόνων, χωρίς σημαντικές αποκλίσεις από την περσινή χρονιά. Ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, Μανώλης Γιαννούλης, επισήμανε ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανά περιοχή, λόγω κλιματικών συνθηκών και της φυσικής εναλλαγής της καρποφορίας. Η Κρήτη, για παράδειγμα, εμφανίζει φέτος ελαφρώς χαμηλότερη παραγωγή σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω βροχοπτώσεων και χαμηλών θερμοκρασιών κατά την ανθοφορία.

Παρά τη μέτρια παραγωγή, η αγορά εμφανίζεται σταθερή, με τις τιμές παραγωγού να κυμαίνονται αυτή την περίοδο μεταξύ 4 και 5 ευρώ το κιλό. Στα ράφια των σούπερ μάρκετ, το ελαιόλαδο πωλείται περίπου στα 7-8 ευρώ το κιλό, επίπεδα που αναμένεται να διατηρηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννούλη, η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης σε Ελλάδα και Μεσόγειο δημιουργεί μια «ήσυχη» χρονιά, χωρίς τις ακραίες διακυμάνσεις προηγούμενων ετών.

Τα βασικά προβλήματα για την ελληνική παραγωγή παραμένουν το υψηλό κόστος και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η ξερική καλλιέργεια σε δύσβατα και πετρώδη εδάφη, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος συγκομιδής, καθιστούν δύσκολη την ανταγωνιστικότητα. Η μηχανική συλλογή είναι περιορισμένη, ενώ τα ημερομίσθια έχουν αυξηθεί πάνω από 60 ευρώ.

Παρά τις δυσκολίες, η τυποποίηση και οι εξαγωγές παρουσιάζουν θετική πορεία. Από περίπου 20-25 χιλιάδες τόνους τυποποιημένου ελαιολάδου πριν λίγα χρόνια, η χώρα φέτος φτάνει κοντά στους 40.000 τόνους, υποδεικνύοντας μια σταδιακή ανάπτυξη και ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας του ελληνικού προϊόντος.