«Εγκαταλείπουν» τα μετρητά οι Έλληνες μετά την καραντίνα

Περίπου στα 1,87 δισ. ευρώ υπολογίζεται η αξία της απάτης που διαπράχθηκε μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών στην ευρωζώνη το 2019, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η αξία των συναλλαγών αυτών εμφάνισε μείωση τη χρονιά που μας πέρασε, όμως οι πάσης φύσεως «δόλιες συναλλαγές» αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό σε σύγκριση με τον τζίρο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο μέσω του «πλαστικού χρήματος».

Το 2019 οι συναλλαγές μέσω καρτών στην Ευρωζώνη έφθασαν, σύμφωνα πάντα με την ΕΚΤ, στα 5,16 τρισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, για κάθε 100 ευρώ που διακινούνται μέσω των καρτών μόνο τα 3,6 σεντς αφορούσαν δόλιες συναλλαγές.

Δόλιες συναλλαγές σε τερματικά σημεία πώλησης (POS) και αυτοματοποιημένα ταμειακά μηχανήματα (ATM) αντιπροσώπευαν το 15% και το 5% αντίστοιχα της συνολικής αξίας της απάτης με κάρτες το 2019.

Η συνολική αξία της απάτης που διαπράχθηκε στα τερματικά POS ήταν ελαφρώς υψηλότερη, καθώς αυξήθηκε κατά 2,2% το 2019. Η μείωση της απάτης στα ΑΤΜ οφείλεται σε αξιοσημείωτη μείωση σε δόλιες συναλλαγές που αφορούν πλαστές κάρτες που αποκτήθηκαν εκτός του SEPA, καθώς η αυξανόμενη παγκόσμια υιοθέτηση της τεχνολογίας «chip and pin» (το πρότυπο EMV) έχει μειώσει περαιτέρω τις πιθανότητες για διάπραξη απάτης χρησιμοποιώντας κάρτες με πλαστές μαγνητικές ταινίες.