Για ελλείψεις στην κατηγορία των λαχανικών προειδοποιούν οι καλλιεργητές στην Ευρώπη, αφού οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, το κόστος των λιπασμάτων, της συσκευασίας και της μεταφοράς των προϊόντων έχουν καταστήσει σχεδόν αδύνατη την παραγωγή.

Πιο συγκεκριμένα, κατά μήκος της βόρειας και δυτικής Ευρώπης αρκετοί καλλιεργητές λαχανικών σκέφτονται να παγώσουν τις δραστηριότητές τους εξαιτίας του οικονομικού πλήγματος από την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, απειλώντας έτσι περαιτέρω τις προμήθειες τροφίμων.

Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σοδειές που καλλιεργούνται στη διάρκεια του χειμώνα σε θερμαινόμενα θερμοκήπια με ντομάτες, πιπεριές και αγγούρια και σε εκείνες που χρειάζονται ψυχρή αποθήκευση, όπως μήλα, κρεμμύδια και αντίδια.

Σημειώνεται ότι το δίκτυο θερμοκηπίων Glastuinbouw Nederland αναφέρει ότι έως και 40% των 3.000 μελών του βρίσκονται σε απελπιστική οικονομική κατάσταση. Ακόμη και σε ηλιόλουστες χώρες όπως η Ισπανία, οι καλλιεργητές φρούτων και λαχανικών αντιμετωπίζουν μια αύξηση 25% στο κόστος των λιπασμάτων.