Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2025 με δείγμα 1.500 καταναλωτών από όλη την Ελλάδα, καταγράφονται σταθερές τάσεις στην αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών.

Ο μέσος αριθμός επισκέψεων των καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ είναι 3,2 φορές την εβδομάδα, δηλαδή περίπου 13 φορές τον μήνα. Αυτό το ποσοστό είναι ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ωστόσο θεωρείται σταθερό σε σύγκριση με τις παλαιότερες μετρήσεις. Οι αγορές πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο σε 2,2 διαφορετικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, γεγονός που αναδεικνύει την τάση των καταναλωτών να επιλέγουν διαφορετικά καταστήματα, ενισχύοντας την πολυκαναλική αγοραστική συμπεριφορά.

Παρά τις αυξήσεις τιμών σε πολλά προϊόντα, οι καταναλωτές δήλωσαν πως δαπανούν μικρότερα ποσά εβδομαδιαίως. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε σε αγορές μικρότερης έκτασης, είτε στην κατεύθυνση μέρους του διαθέσιμου εισοδήματος σε άλλους τομείς – αγαθά ή υπηρεσίες. Όσον αφορά τα υπόλοιπα σημεία πώλησης, πρώτα σε επισκεψιμότητα κατατάσσονται οι φούρνοι με 10 επισκέψεις μηνιαίως, ακολουθούν τα καφέ με 6, τα μίνι μάρκετ και περίπτερα με 5,5, και στη συνέχεια τα εξειδικευμένα καταστήματα με περίπου 4 επισκέψεις τον μήνα.

Στους παράγοντες που επηρεάζουν τις αγοραστικές επιλογές των καταναλωτών όσον αφορά τα τρόφιμα, η τιμή παραμένει ο σημαντικότερος παράγοντας για το 47% των συμμετεχόντων. Ωστόσο, παρατηρείται σημαντική μείωση του ποσοστού αυτού σε σχέση με το 2024. Αντίθετα, η ποιότητα ως κύριο κριτήριο αυξάνεται και αφορά πλέον το 30% των καταναλωτών. Η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο παραγόντων μειώνεται, αποτυπώνοντας μια τάση εξισορρόπησης μεταξύ της σημασίας της τιμής και της ποιότητας. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε παλαιότερες μετρήσεις τα δύο αυτά κριτήρια είχαν παρόμοιο ποσοστό, ενώ σήμερα διατηρείται ακόμη μια απόσταση μεταξύ τους, αν και μικρότερη.

Επιπλέον, διαπιστώνεται σταθερά την τελευταία διετία μια προτίμηση των καταναλωτών στις χαμηλές τιμές αντί για τις προσφορές. Από το 2017 έως και το 2022 η πλειοψηφία δήλωνε ότι προτιμά τις προσφορές, με ένα σημαντικό ποσοστό να είναι ουδέτερο. Από το 2023, αυτή η τάση έχει αντιστραφεί και πλέον μόλις το 19% δηλώνει ότι προτιμά τις προσφορές. Ωστόσο, το 58% των καταναλωτών συνεχίζει να κυνηγά ενεργά τις προωθητικές ενέργειες στα σούπερ μάρκετ – ένα ποσοστό που παραμένει σταθερό τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτό δείχνει ότι, ενώ οι καταναλωτές αξιοποιούν τις προσφορές, θα προτιμούσαν να έχουν σταθερά χαμηλότερες τιμές αντί για περιοδικές εκπτώσεις.