Κρούσμα πνευμονοπάθειας σε Βρετανό ατμιστή

Κρούσμα πνευμονοπάθειας σε Βρετανό ατμιστή. 

Ένα νέο περιστατικό, που συνδέεται με το άτμισμα, γνωστοποιήθηκε πρόσφατα με πρωταγωνιστή έναν έφηβο στη Βρετανία, που λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του μετά από κατάρρευση των πνευμόνων του, σύμφωνα με το BBC.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γιούαν Φίσερ συνδέθηκε σε τεχνητό πνεύμονα για να συντηρηθεί στη ζωή και όπως δήλωσε: τα ηλεκτρονικά τσιγάρα «κατέστρεψαν τη ζωή μου» και έκανε έκκληση στους νέους να μην ατμίζουν.

Σύμφωνα με τον γιατρό του, το άτμισμα «δεν είναι ασφαλές» παρότι οι οργανισμοί υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζουν ότι είναι κατά 95% ασφαλέστερο από τον καπνό. Ο νεαρός ξεκίνησε να ατμίζει στις αρχές του 2017 σε ηλικία 16 ετών επειδή ήθελε να κόψει το κάπνισμα για να βελτιώσει τις επιδόσεις του στην πυγμαχία. Παρότι ήταν ανήλικος, όπως λέει, ήταν «εύκολο» να αγοράσει τόσο τσιγάρα όσο και ηλεκτρονικά τσιγάρα. Τον Μάιο του ίδιου χρόνου ο Γιούαν δυσκολευόταν όλο και περισσότερο να αναπνεύσει. Η μητέρα του τον μετέφερε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου την παραμονή των τελικών εξετάσεών του στο σχολείο, γιατί έβηχε και πνιγόταν στον ύπνο του.

Οι πνεύμονές του είχαν αρχίσει να καταρρέουν και σύντομα βρέθηκε σε μηχανική υποστήριξη. Ο νεαρός εμφάνισε μια πάθηση που ονομάζεται «πνευμονίτιδα εξ υπερευαισθησίας», δηλαδή κάτι το οποίο εισέπνεε απενεργοποιούσε το ανοσοποιητικό του σύστημα με καταστροφικές επιπτώσεις.

Όταν οι επιστήμονες εξέτασαν τα δύο υγρά που χρησιμοποιούσε στο ηλεκτρονικό του τσιγάρο ο Γιούαν διαπίστωσαν ότι ένα από αυτά πυροδοτούσε μια αντίδραση του ανοσοποιητικού του συστήματος.