Χιλιάδες λαθραία τσιγάρα εντοπίστηκαν στη Βέροια

Η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων είναι ένα φαινόμενο που έχει πάρει σημαντικές διαστάσεις εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό περίπτερα και μίνι μάρκετ. Τα τελευταία στοιχεία όμως έκθεσης της KPMG, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Philip Morris International, δείχνουν ότι το ποσοστό μειώθηκε, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2018.

Συγκεκριμένα, ο όγκος των παράνομων τσιγάρων μειώθηκε κατά 500 εκατ. τσιγάρα, παραμένοντας, όμως, ακόμα σε υψηλά επίπεδα. Στην Ελλάδα το 2022 το ποσοστό των παράνομων τσιγάρων εκτιμάται στο 20,7% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων, το χαμηλότερο σημείο της τελευταίας 5ετίας. Συνολικά, καταναλώθηκαν 2,9 δισ. παράνομα τσιγάρα. Τα χαμένα έσοδα για τα δημόσια ταμεία υπολογίζονται σε 519 εκατ. ευρώ μόνο για το 2022.

Σε επίπεδο ΕΕ, καταναλώθηκαν 35,8 δισ. παράνομα τσιγάρα, προκαλώντας απώλεια εσόδων περίπου 11,3 δισ. ευρώ – 8,5% περισσότερα από το 2021. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της KPMG, το 2022, η αγορά παράνομων τσιγάρων στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το 2021, κυρίως λόγω της αύξησης κατανάλωσης στη Γαλλία και το Βέλγιο. Η Γαλλία διατηρεί την πρώτη θέση στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην ΕΕ και αντιπροσωπεύει το 47% της συνολικής κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων στην ΕΕ.