Νέες απειλές για το ελληνικό κρασί

Νέες απειλές για το ελληνικό κρασί.

Τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την επικείμενη επιβολή δασμών στο ελληνικό κρασί που εισάγουν οι ΗΠΑ τονίζει με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ), κ. Θάνος Ντούγκος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επιστολή:

«Ο Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδος, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα των ανεξάρτητων μικρών αμπελουργών και οινοποιών της χώρας μας, ζητεί από εσάς να θέσετε κατά την επικείμενη επίσημη επίσκεψή σας στις ΗΠΑ το ζήτημα της επιβολής δασμών στο ελληνικό κρασί και να ζητήσετε από την αμερικανική κυβέρνηση και προσωπικά από τον Πρόεδρο Τραμπ την εξαίρεση της Ελλάδας από τη σχεδιαζόμενη επιβολή του μέτρου. Οι λόγοι που ζητούμε αυτή την εξαίρεση είναι οι εξής:

1. Η Ελλάδα αποτελεί παραδοσιακό φίλο και σύμμαχο με τις ΗΠΑ, έχοντας εξαιρετικές εμπορικές και μη σχέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα εισάγει πληθώρα αγαθών και υπηρεσιών από τις ΗΠΑ.

2. Η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ θα δημιουργούσε αλυσιδωτά προβλήματα στο εμπόριο κρασιού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ειδικά οι οινοποιοί που έχουν τις ΗΠΑ ως κύριο πελάτη των κρασιών τους θα κινδύνευαν άμεσα με κατάρρευση πωλήσεων.

3. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης με ελληνικά εστιατόρια όπου στις λίστες τους έχουν αποκλειστικά ελληνικά κρασιά. Η επιβολή δασμών δημιουργεί εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα σε Έλληνες και Αμερικανούς εισαγωγείς και εστιάτορες θέτοντάς τους εκτός ανταγωνισμού, σε σχέση με εισαγωγείς και εστιάτορες που εμπορεύονται κρασιά εκτός Ε.Ε..

4. Κατά την προηγούμενη δεκαετία, ένα μεγάλο μέρος των προωθητικών ενεργειών μέσω της ΕΔΟΑΟ και των κοινοτικών προγραμμάτων έγινε με άξονα τη βελτίωση της εικόνας του ελληνικού κρασιού στις ΗΠΑ. Η προσπάθεια αυτή απέδωσε καρπούς, το ελληνικό κρασί μπήκε στα καλύτερα σημεία πώλησης των ΗΠΑ, χωρίς όμως ακόμα να έχει εδραιωθεί. Μια ενδεχόμενη επιβολή δασμών θα αναιρούσε το όλο εγχείρημα, γυρίζοντάς μας πολλά χρόνια πίσω.»