Το περιβαλλοντικό τέλος των 0,04 ευρώ για κάθε πλαστική σακούλα, έχει μπει πλέον για τα καλά στη ζωή των ελλήνων καταναλωτών, αλλά και ακόμη περισσότερο σε αυτή των επαγγελματιών της λιανικής αγοράς. Στο 15ο τεύχος του περιοδικού Mini Market & Μικρή Λιανική μάλιστα, μπορείτε να διαβάσετε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ με τις αντιδράσεις τόσο των καταναλωτών όσο και των επαγγελματιών, καθώς και τα πρώτα στοιχεία γύρω από τη χρήση της πλαστικής σακούλας.

Παρά τις όποιες ενστάσεις πάντως, το γεγονός είναι ότι ο περιορισμός στη χρήση πλαστικών γενικότερα, είναι μία πραγματική ανάγκη για τον πλανήτη μας και στο πλαίσιο αυτό, πολλές χώρες ανά τον κόσμο λαμβάνουν σχετικές πρωτοβουλίες.Στο πλαίσιο αυτό, στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα και το πρώτο μάρκετ, το οποίο διαθέτει έναν ολόκληρο διάδρομο με διάφορα προϊόντα και βασικό κοινό χαρακτηριστικό, την παντελή έλλειψη πλαστικού στις συσκευασίες τους.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα νέο κατάστημα της αλυσίδας super market Ekoplaza, στο σχετικό διάδρομο του οποίου μπορεί κανείς να βρει, περισσότερα από 700 είδη παντοπωλείου χωρίς πλαστικό. Στα προϊόντα του τμήματος περιλαμβάνονται κρέας, ρύζι, σάλτσες, γάλα, σοκολάτα, γιαούρτι και φρέσκα φρούτα και λαχανικά, με το σύνολο των τροφίμων να εμφανίζονται σε δοχεία από γυαλί, μέταλλο και χαρτόνι, καθώς και υλικά που μπορούν να λιπασματοποιηθούν.

Ακόμη και μερικές από τις συσκευασίες που μπορεί να φαίνονται πλαστικές, είναι στην πραγματικότητα ένα βιοφίλμ από δέντρα και φυτά που μπορούν να διασπαστούν εύκολα, μέσα σε 12 εβδομάδες, σε αντίθεση με τα πλαστικά που χρειάζονται στην καλύτερη περίπτωση, ολόκληρες δεκαετίες.

«Οι διάδρομοι χωρίς πλαστικό στα μάρκετ είναι ένα σημαντικό βήμα για ένα καλύτερο μέλλον στον τομέα τον τροφίμων και ποτών», σχολίασε σε σχετική ανακοίνωση ο Erik Do, διευθύνων σύμβουλος της Ekoplaza, η οποία προανήγγειλε μάλιστα, ότι μέχρι τα τέλη του έτους, και τα 74 καταστήματα της σε όλη την Ολλανδία θα έχουν διαδρόμους χωρίς πλαστικό.