Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εντείνει τις προσπάθειές του για την καταπολέμηση των χρόνιων ασθενειών και την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, προτείνοντας σημαντική αύξηση της φορολογίας σε ζαχαρώδη ποτά, αλκοόλ και προϊόντα καπνού. Η πρόταση στοχεύει στην αύξηση των τιμών κατά 50% μέσα σε μια δεκαετία, στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής που χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη παρέμβαση σε «φόρους αμαρτίας» (sin taxes) μέχρι σήμερα.
Ο ΠΟΥ τονίζει ότι τέτοιοι φόροι μπορούν να περιορίσουν την κατανάλωση επιβλαβών προϊόντων, όπως αυτά που συμβάλλουν στην εμφάνιση διαβήτη και διαφόρων μορφών καρκίνου, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς για την υγεία — κάτι κρίσιμο σε μια εποχή αυξημένων δημοσιονομικών πιέσεων και μείωσης της αναπτυξιακής βοήθειας.
Η νέα πρωτοβουλία παρουσιάστηκε στη Σύνοδο του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη στη Σεβίλλη, με την ονομασία «3 έως το 35», αναφερόμενη στον στόχο για εφαρμογή των μέτρων έως το 2035. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η εφαρμογή της πολιτικής αυτής θα μπορούσε να αποφέρει έως και 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε παγκόσμια έσοδα. Σε χώρες όπως η Κολομβία και η Νότια Αφρική, αντίστοιχοι φόροι έχουν ήδη αποδειχθεί αποτελεσματικοί.
Η οργάνωση εξετάζει επίσης την επέκταση των φορολογικών μέτρων και σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. Σχεδόν 140 χώρες έχουν ήδη αυξήσει σημαντικά τους φόρους στον καπνό την τελευταία δεκαετία, ενώ τώρα για πρώτη φορά προτείνεται παράλληλη αύξηση και στους τρεις τομείς – καπνός, αλκοόλ και ζάχαρη.