Σημαντική

Σημαντική «νίκη» για τη φέτα και το ούζο. 

Εκατό ευρωπαϊκά προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης, μεταξύ των οποίων και ελληνικά, όπως η φέτα και το ούζο, θα προστατεύονται στο εξής από «απομιμήσεις και σφετερισμό», μετά από συμφωνία της ΕυρωπαΪκής Επιτροπής και της Κίνας.

Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση για προϊόντα υψηλής ποιότητας και στις δύο πλευρές, ενώ αποτελεί απτό παράδειγμα «της προσήλωσης  αμφοτέρων των πλευρών στους διεθνείς κανόνες ως βάση των εμπορικών σχέσεων», επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η σημασία της συμφωνίας αναδεικνύεται από το γεγονός ότι η Κίνα αποτελεί τον δεύτερο σημαντικότερο προορισμό για τις εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, (12,8 δισ. ευρώ το 12μηνο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2018 και Αυγούστου 2019) και τον  δεύτερο σημαντικότερο προορισμό για τις εξαγωγές ενωσιακών προϊόντων προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης, συμπεριλαμβανομένων των οίνων, των αγροαδιατροφικών προϊόντων και των αλκοολούχων ποτών, αντιπροσωπεύοντας το 9 % της αξίας τους.

Επιπλέον η Κίνα είναι μια αγορά με προοπτικές υψηλής ανάπτυξης για τα ευρωπαϊκά τρόφιμα και ποτά, δεδομένου ότι η αυξανόμενη μεσαία τάξη της δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα εμβληματικά, υψηλής ποιότητας και γνήσια ευρωπαϊκά προϊόντα.

Ο κατάλογος της ΕΕ με τις γεωγραφικές ενδείξεις που θα προστατευτούν στην Κίνα περιλαμβάνει προϊόντα με ονομασίες όπως Cava, Champagne, Φέτα, Irish whiskey, Münchener Bier, Ούζο, Polska Wódka, Porto, Prosciutto di Parma και Queso Manchego. Όσον αφορά τα κινεζικά προϊόντα, ο κατάλογος περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τις ονομασίες Pixian Dou Ban (πάστα φασολιών Pixian), Anji Bai Cha (λευκό τσάι Anji), Panjin Da Mi (ρύζι Panjin) και Anqiu Da Jiang (πιπερόριζα Anqiu).

Η αγορά γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ ανέρχεται σε περίπου 74,8 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 15,4 % των συνολικών εξαγωγών τροφίμων και ποτών της ΕΕ.

Η συμφωνία αναμένεται να αρχίσει να ισχύει πριν από το τέλος του 2020.

Τέσσερα έτη αφού η συμφωνία αρχίσει να ισχύει, το πεδίο εφαρμογής της θα επεκταθεί ώστε να καλύψει άλλες 175 ονομασίες γεωγραφικών ενδείξεων και από τις δύο πλευρές.