ΙΕΛΚΑ: Αύξηση της απασχόλησης στο λιανεμπόριο τροφίμων

Σκάνδαλο με εμπόροΜε απορία παρατηρούν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο, να γίνονται μικρότερες οι συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς όμως αυτό να συνοδεύεται από αντίστοιχη μείωση στην τιμή. Πρόκειται για ένα νέο σκάνδαλο στη Βρετανία, που θέλει τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ως πρώτη ύλη, μεταβάλλονται σε ποιότητα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις επιλέγονται φθηνότερα από τα αρχικά.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, τα ρολά τουαλέτας, τα μπισκότα σοκολάτας και ο χυμός πορτοκαλιού ήταν μεταξύ των προϊόντων, που συρρικνώθηκαν σε μέγεθος, αναγκάζοντας πρακτικά τους πελάτες των Super Markets να βάζουν πιο «βαθιά το χέρι στην τσέπη». Η συρρίκνωση των συσκευασιών αποτελεί έναν πλάγιο τρόπο, για να αυξάνονται οι τιμές χωρίς να γίνεται εύκολα φανερό, ώστε να αντιμετωπίσουν οι έμποροι στη λιανική τροφίμων, τα προβλήματα της εγχώριας οικονομίας.

Οι έμποροι ήταν πολύ προσεκτικοί σχετικά με τυχόν αυξήσεις των τιμών, δεδομένου ότι οι καταναλωτές παρέμειναν ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτό το κομμάτι και έτσι η έκταση και ο χρόνος πώλησης από το ράφι θα σχετιζόταν σε μεγάλο βαθμό από τις ενέργειες των ανταγωνιστών, ιδιαίτερα στη λιανική πώληση τροφίμων. Κάποιοι μάλιστα λιανοπωλητές τροφίμων ανασχεδίασαν τα προϊόντα τους με σκοπό την διατήρηση των υφιστάμενων τιμών, ενώ άρχισαν να αυξάνουν τις τιμές ως απάντηση στο αυξανόμενο κόστος υλικών σε κάποια είδη, ιδιαίτερα για τα προϊόντα που πληρώνονται με ρήτρα δολαρίου ΗΠΑ.

Μια ομάδα καταναλωτών όμως επεσήμανε το φαινόμενο, που λαμβάνει χώρα στην αγγλική αγορά, προκειμένου να προφυλάξει τους πελάτες των super markets από παραπλανητικές πρακτικές και να διατηρηθεί η διαφάνεια από την πλευρά των εμπόρων.