Μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία

Προχωρά δυναμικά η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, με σχεδόν τις μισές δηλώσεις να έχουν ήδη υποβληθεί μέσα σε μόλις 43 ημέρες από τις συνολικά 119 που διαρκεί η περίοδος. Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέχρι τώρα έχει κατατεθεί περίπου το 46,5% των δηλώσεων. Από τις 3.160.201 δηλώσεις που υποβλήθηκαν έως τις 30 Απριλίου:

  • Το 29,95% ήταν χρεωστικές, με μέσο φόρο 1.826 ευρώ.

  • Το 25,02% ήταν πιστωτικές, με μέση επιστροφή 298 ευρώ. Ήδη 441.848 φορολογούμενοι έχουν λάβει την επιστροφή.

  • Το 45,03% ήταν μηδενικές.

Σημειώνεται ότι επτά στους δέκα φορολογούμενους δεν θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο.

Η έκπτωση 4% για εφάπαξ εξόφληση έχει λήξει, αλλά υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες για έκπτωση 3% ή 2%, ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής:

  • Δηλώσεις έως 15 Ιουνίου: έκπτωση 3% αν ο φόρος πληρωθεί ως τις 31 Ιουλίου.

  • Δηλώσεις από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου: έκπτωση 2%, με την ίδια προϋπόθεση.

Σημειώνεται ότι από το 2025, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που διαχειρίζεται τις φορολογικές υποχρεώσεις, στο πλαίσιο του νέου της σχεδίου για την περίοδο 2025-2029. Κάθε εκπρόθεσμη δήλωση θα οδηγεί αυτόματα σε επιβολή προστίμου, το οποίο θα εμφανίζεται αμέσως στο προφίλ του φορολογούμενου στο myAADE. Αυτό αφορά δηλώσεις εισοδήματος, ΦΠΑ, παρακρατούμενων φόρων, μετατάξεων και ανακεφαλαιωτικούς πίνακες. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στις τροποποιητικές δηλώσεις που μετατρέπουν μια επιστροφή φόρου σε οφειλή. Τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται είναι:

  • 100 ευρώ για ιδιώτες (μη επιτηδευματίες),

  • 250 ευρώ για επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία,

  • 500 ευρώ για επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία.

Εάν έχει λήξει και η προθεσμία πληρωμής, θα προστίθεται και μηνιαίος τόκος 0,73% επί του ποσού της οφειλής.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η είσπραξη ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο, κατά τη στιγμή της συναλλαγής. Ο φόρος δεν θα αποδίδεται πλέον εκ των υστέρων από τις επιχειρήσεις, αλλά θα μεταφέρεται άμεσα στο Δημόσιο, με τη βοήθεια ηλεκτρονικών πληρωμών και τεχνικών συστημάτων που θα ξεχωρίζουν τον καθαρό τζίρο από τον ΦΠΑ.