Η «Έρευνα Ηλεκτρονικού Εμπορίου 2025», που διενεργήθηκε από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA) και το Εργαστήριο ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη στήριξη της eQuality NGO, αποτυπώνει τις πιο πρόσφατες τάσεις και συνήθειες των Ελλήνων καταναλωτών στις διαδικτυακές αγορές.
Με βάση τα αποτελέσματα, το 55% των καταναλωτών δηλώνει πως δεν θα προχωρούσε σε αγορά από κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα αν δεν του ενέπνεε εμπιστοσύνη – ακόμη κι αν οι τιμές του ήταν χαμηλότερες. Οι βασικοί παράγοντες αξιοπιστίας περιλαμβάνουν: ξεκάθαρους όρους χρήσης, διαθέσιμη τηλεφωνική υποστήριξη, δυνατότητα επιστροφής προϊόντων και ασφαλείς μεθόδους πληρωμής.
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στους λεγόμενους «ώριμους αγοραστές», οι οποίοι δαπανούν έως και 80% περισσότερα χρήματα στις online αγορές. Οι καταναλωτές αυτοί βασίζουν τις επιλογές τους κυρίως στην εμπειρία χρήστη, στην ποιότητα εξυπηρέτησης και στην αξιοπιστία του καταστήματος, και όχι μόνο στις προσφορές.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι 8 στους 10 χρήστες επισκέπτονται πρώτα φυσικό κατάστημα πριν καταλήξουν σε ηλεκτρονική αγορά, ενώ 7 στους 10 κάνουν πρώτα διαδικτυακή έρευνα πριν αγοράσουν σε φυσικό σημείο πώλησης.
Η εξυπηρέτηση πελατών – τόσο κατά την αγορά όσο και μετά – αποδεικνύεται κρίσιμη για το 65% του συνολικού κοινού και για το 72% των ώριμων χρηστών.
Αν και τα social media λειτουργούν ως σημείο ανακάλυψης νέων προϊόντων για περίπου τους μισούς καταναλωτές, το 62% παραμένει επιφυλακτικό ως προς τις αγορές μέσω αυτών των καναλιών, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ασφάλειας και της πιστοποίησης.