Η Agrino, η 100% ελληνική εταιρεία τροφίμων με 70 χρόνια παρουσίας, ετοιμάζεται να εισέλθει σε νέα φάση ανάπτυξης με την έναρξη ενός επενδυτικού σχεδίου ύψους 18 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2026-2030, αντίστοιχου με αυτό της προηγούμενης πενταετίας. Η νέα στρατηγική δίνει έμφαση στην ποιότητα, τη βιωσιμότητα, την ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής και την καινοτομία, ενώ παράλληλα εξετάζεται και η πιθανότητα στρατηγικών εξαγορών για είσοδο σε νέες κατηγορίες προϊόντων.
Οι βασικοί άξονες του νέου σχεδίου περιλαμβάνουν τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την ενεργειακή εξοικονόμηση, τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας και τη βαθύτερη ψηφιοποίηση της εταιρείας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στην ενίσχυση των εξαγωγών, με στόχο αυτές να φτάσουν το 30% του κύκλου εργασιών μέσα στα επόμενα χρόνια. Ήδη, η Agrino έχει παρουσία σε 35 χώρες, με ισχυρές αγορές το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Κύπρο, ενώ εξετάζεται η επέκταση σε Μέση Ανατολή, Αυστραλία και Αμερική.
Στο επίπεδο προϊόντων, η Agrino συνεχίζει να επενδύει στην καινοτομία, με ημιέτοιμα γεύματα υψηλής γαστρονομικής αξίας και προϊόντα υγιεινής διατροφής, όπως οι ρυζογκοφρέτες και τα νέα Rice Chips από ελληνικό καστανό ρύζι και όσπρια, τα οποία είναι μη τηγανισμένα και χαμηλότερα σε λιπαρά. Η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά ρυζιού (μερίδιο 24,6%) και ρυζογκοφρετών (63%), ενώ ισχυροποιεί τη θέση της και στα όσπρια (11,3%).
Ο κύριος όγκος των πρόσφατων επενδύσεων πραγματοποιήθηκε την τριετία 2021-2023, αγγίζοντας σχεδόν τα 14 εκατ. ευρώ. Η Agrino απασχολεί σήμερα 220 άτομα και προβλέπεται να αυξήσει περαιτέρω το προσωπικό της, επεκτείνοντας την παρουσία της και στη μικρή λιανική. Ενδεικτικά, εγκαινιάστηκε πρόσφατα νέα μονάδα παραλαβής και αποθήκευσης ρυζιού στο Κλειδί Ημαθίας.
Τέλος, η Agrino δίνει έμφαση στη βιωσιμότητα, αξιοποιώντας το 99% της πρώτης ύλης, ενώ εφαρμόζει πλήθος προτύπων ποιότητας και υπόκειται σε τακτικούς ελέγχους, διατηρώντας υψηλά πρότυπα σε όλα τα στάδια παραγωγής.