Το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει μια νέα, πλήρως διαπιστευμένη υπηρεσία για την ποσοτική μέτρηση της κουμαρίνης σε αρτοσκευάσματα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ενίσχυση της ασφάλειας των τροφίμων που καταναλώνει το κοινό.

Η κουμαρίνη, φυσική αρωματική ένωση που απαντάται σε φυτικά συστατικά όπως η κανέλα κασίας και το μαχλέπι, χρησιμοποιείται συχνά σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας. Ωστόσο, σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να είναι επιβλαβής για το ήπαρ, γεγονός που έχει οδηγήσει την ΕΕ να θεσπίσει αυστηρά όρια για την παρουσία της στα τρόφιμα. Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί ανακλήσεις προϊόντων όπως τσουρέκια, κουλουράκια και κέικ, εξαιτίας υπερβάσεων των επιτρεπόμενων τιμών, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για εντατικούς και αξιόπιστους ελέγχους.

Η νέα υπηρεσία του Εργαστηρίου έχει αξιολογηθεί και εγκριθεί σύμφωνα με το Πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17025:2017 (Πιστοποιητικό Διαπίστευσης αρ. 1454), επιβεβαιώνοντας την τεχνική και επιστημονική επάρκεια της ομάδας. Υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Βικτωρίας Σαμανίδου και με τη συμμετοχή της επίκουρης καθηγήτριας Νατάσας Καλογιούρη, το Εργαστήριο προσφέρει υψηλού επιπέδου αναλυτικές υπηρεσίες για τον ακριβή εντοπισμό και την ποσοτικοποίηση της κουμαρίνης, εξασφαλίζοντας ότι τα αποτελέσματα είναι πλήρως τεκμηριωμένα και σύμφωνά με τα διεθνή πρότυπα.