Επικίνδυνα κοτόπουλα από τη Βουλγαρία

Οι αρχές έχουν εντοπίσει τον προμηθευτή των κοτόπουλων που εξετάζονται ως πιθανή πηγή των κρουσμάτων σαλμονέλωσης στη Λαμία, ωστόσο η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να χαρτογραφηθεί ολόκληρη η διαδρομή του προϊόντος, από τη διανομή έως τη μονάδα εκτροφής.

Ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Στερεάς Ελλάδας, Ανδρέας Τοουλιάς, ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει έλεγχοι στα καταστήματα εστίασης από τα οποία διακινήθηκαν τα ύποπτα προϊόντα, ενώ έχουν εξεταστεί και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων. Παράλληλα, δείγματα ωμού κοτόπουλου έχουν σταλεί για εργαστηριακό έλεγχο, ώστε να επιβεβαιωθεί η πιθανή σύνδεση με τα περιστατικά.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες προσπαθούν να εντοπίσουν όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς μεταξύ της μονάδας παραγωγής και του τελικού σημείου διάθεσης μπορεί να υπάρχουν ενδιάμεσοι κρίκοι.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι ασθενείς είχαν καταναλώσει έτοιμο φαγητό, κυρίως με βάση το κοτόπουλο, από διαφορετικά καταστήματα εστίασης και δεν είχαν μεταξύ τους κάποια άλλη σύνδεση ή κοινή συγκέντρωση.

Μέχρι στιγμής, δεκάδες πολίτες έχουν απευθυνθεί στο Νοσοκομείο Λαμίας με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, ενώ αρκετοί χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Μεταξύ των ασθενών βρίσκονται και νεαρά άτομα, καθώς και ένα παιδί.

Οι υγειονομικές αρχές συνεχίζουν την ιχνηλάτηση, ενώ ειδικοί επισημαίνουν ότι η σωστή θερμική επεξεργασία του κρέατος μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης μικροβίων. Η διερεύνηση θα ολοκληρωθεί μετά την αξιολόγηση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων.