ΑΒ

Η «ΑΒ Βασιλόπουλος» το τέταρτο τρίμηνο του 2017, σημείωσε μείωση των πωλήσεων, ως συνέπεια της επαναδραστηριοποίησης του δικτύου της πρώην «Μαρινόπουλος». Η επίδραση του αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης των πωλήσεων ήταν τέτοια που αντιστάθμισε σε μεγάλο βαθμό τις ισχυρές επιδόσεις της Ahold Delhaize, συνολικά στην περιοχή της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, περιοχή στην οποία εντάσσεται και η δραστηριότητα της «ΑΒ Βασιλόπουλος».

ΑΒ2Η ανακοίνωση των pro forma αποτελεσμάτων της Ahold Delhaize για το τέταρτο τρίμηνο του 2017 είναι η εξής: «Στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο συγκρίσιμος ρυθμός ανάπτυξης των πωλήσεων ήταν 0,3%. Οι ισχυρές επιδόσεις των πωλήσεων στην περιοχή αντισταθμίστηκαν από τον αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης των πωλήσεων στην Ελλάδα. Στις επιδόσεις των πωλήσεων στην Ελλάδα αντανακλάται ο εξορθολογισμός των συνθηκών της αγοράς από το δεύτερο τρίμηνο του 2017».

Στη σχετική ανακοίνωση, αποτυπώνεται η σημαντική επίδραση από την λειτουργία των καταστημάτων της πρώην «Μαρινόπουλος» υπό το σήμα και τον έλεγχο της «Σκλαβενίτης». Η εξέλιξη αυτή επηρέασε συνολικά τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, ο οποίος σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Nielsenκατέγραψε το 2017 αύξηση τζίρου 1,6% σε σύγκριση με το 2016, κλείνοντας με θετικό πρόσημο μετά από επτά χρόνια. Να σημειωθεί ότι το 2016 οι κυρίως ωφελημένοι από την κατάρρευση της «Μαρινόπουλος» ήταν η «ΑΒ Βασιλόπουλος» και η Lidl Hellas.

Ο όμιλος Ahold Delhaize συνολικά, κατέγραψε το τέταρτο τρίμηνο του 2017 καθαρές πωλήσεις 15,8 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 1,6% σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Στο σύνολο του έτους οι καθαρές πωλήσεις του ολλανδο-βελγικού ομίλου διαμορφώθηκαν σε 62,7 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 1,7% σε σύγκριση με το 2016.

Ειδικά στην περιοχή της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου εντάσσεται και η δραστηριότητα της «ΑΒ Βασιλόπουλος», οι πωλήσεις κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2017 ανήλθαν σε 1,55 δισ. ευρώ, ενώ στο σύνολο του 2017 σε 5,79 δισ. ευρώ. Ο συγκρίσιμος ρυθμός ανάπτυξης στην περιοχή για το 2017 ήταν μόλις 1% σε σύγκριση με το 2016.