Σε μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η μείωση τιμών στο ράφι, ο αυστηρός έλεγχος στη διαμόρφωση τιμών στους προμηθευτές και την εφοδιαστική αλυσίδα, η κοινοποίηση των νέων τιμοκαταλόγων των προμηθευτών από τα σούπερ μάρκετ με τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα ενισχύεται περαιτέρω ο ελεγκτικός μηχανισμός.

Από την πλευρά τους, οι βιομηχανίες τροφίμων ετοιμάζουν τους νέους τιμοκαταλόγους τους για τις μειώσεις τιμών από 5% και πάνω και για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών. Ήδη γνωστές βιομηχανίες ανακοίνωσαν ότι προχωρούν ή θα προχωρήσουν, άμεσα, σε μειώσεις τιμών σε ορισμένα προϊόντα και ο ανταγωνισμός αναμένεται ισχυρός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς, τα μέτρα κατά της ακρίβειας που ψηφίστηκαν πρόσφατα από την Βουλή αναμένεται να ενεργοποιηθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να αρχίσει να ενημερώνεται το υπουργείο Ανάπτυξης για τις νέες λίστες με τα προϊόντα που θα έχουν «μόνιμη» μείωση τιμής άνω του 5%. Ωστόσο, τα σούπερ μάρκετ έχουν ακόμη, αρκετή γραφειοκρατική δουλειά να κάνουν καθώς θα πρέπει να στείλουν και τους καταλόγους των προμηθευτών τους όταν αυτοί αλλάζουν αλλά και τους τιμοκαταλόγους με τις τιμές των οπωροκηπευτικών, προκειμένου να δίδονται στην συνέχεια στη δημοσιότητα.

Πάντως, καταρχήν, αναμένεται να δημοσιευτούν οι υπουργικές αποφάσεις για την εξειδίκευση των μέτρων. Σημειώνεται ότι το μέτρο της «μόνιμης» μείωσης τιμής στο ράφι σε ποσοστό άνω του 5% και για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, είναι προαιρετικό και πρέπει το υπουργείο Ανάπτυξης να καθορίσει τις κατηγορίες των προϊόντων, το ύψος της μείωσης τιμής και την διάρκεια της μείωσης, για να προχωρήσουν στην ενημέρωση οι βιομηχανίες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, στο μέτρο θα περιλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες που υπάγονται και στο καλάθι του νοικοκυριού, αλλά και ορισμένες επιπλέον. Δηλαδή, τα γαλακτοκομικά, τα τυροκομικά, τα αλλαντικά, οι καφέδες, τα δημητριακά, τα απορρυπαντικά και τα είδη πρώτης προσωπικής υγιεινής αλλά και τα αναψυκτικά, οι μπίρες κ.α.. Ωστόσο, θα αποκλειστούν από το μέτρο πιο ακριβά προϊόντα όπως πχ οι κάψουλες του καφέ. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Ανάπτυξης καταρτίζει και συγκεκριμένη λίστα για τα οπωροκηπευτικά, η οποία θα τροποποιείται ανάλογα με την εποχή ενώ οι τιμές θα αναρτώνται και στην πλατφόρμα e-katanalotis.

Σε ό,τι αφορά στην αύξηση της τιμής του ελαιολάδου που παρατηρείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ο υπουργός Ανάπτυξης γνωστοποίησε ότι έχουν σταλεί επιστολές σε όλες τις μεγάλες εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου και ελέγχεται το μικτό περιθώριο κέρδους.

Στο πλαίσιο του διαλόγου του υπουργού Ανάπτυξης με προμηθευτές, λιανεμπόριο και κλαδικούς φορείς για το θέμα των τιμών πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας, παρουσία του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρη Αναγνωστόπουλου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το υπουργείο Ανάπτυξης ενημέρωσε την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας ότι η ΔΙΜΕΑ ελέγχει συστηματικώς τα μεικτά περιθώρια κέρδους στον κλάδο της αλευροβιομηχανίας και πως, σε περίπτωση που διαπιστωθούν περιπτώσεις αθέμιτης κερδοφορίας στις κατηγορίες των αλεύρων, θα επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα. Ζητήθηκε να συγκρατηθούν σταθερές οι τιμές του ψωμιού για τους καταναλωτές και συζητήθηκε το πάγιο αίτημα του κλάδου για τη χρήση του όρου «φούρνος» μόνο από τις επιχειρήσεις που ολοκληρώνουν στον εσωτερικό τους χώρο όλο τον κύκλο παραγωγής προϊόντων αρτοποιίας, από την επεξεργασία των πρώτων υλών μέχρι την τελική έψηση αυτών.