νέα χαρτονομίσματα

«Ασφαλέστερα» τα νέα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έθεσε σε κυκλοφορία τα νέα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ, με τα οποία ολοκληρώνεται η κυκλοφορία της σειράς «Ευρώπη». Είναι μικρότερα, πιο ανθεκτικά και έχουν νέα καινοτόμα χαρακτηριστικά ασφαλείας που καθιστούν ακόμη δυσκολότερη την παραχάραξή τους. Είχε προηγηθεί η κυκλοφορία νέων χαρτονομισμάτων των 5, των 10, των 20 και των 50 ευρώ τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα τραπεζογραμμάτια ευρώ εξακολουθούν να αποτελούν ένα αξιόπιστο, ασφαλές μέσο πληρωμών. Ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων παραμένει πολύ χαμηλός (301.000 τραπεζογραμμάτια αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το πρώτο εξάμηνο του 2018) σε σύγκριση με τον αριθμό των γνήσιων τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία ο οποίος αυξάνεται σταθερά (πάνω από 21 δισεκατομμύρια ευρώ). Η ΕΚΤ, σε συνεργασία με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι τα τραπεζογραμμάτια ευρώ παραμένουν ένα πολύτιμο και προσφιλές μέσο πληρωμής στη ζώνη του ευρώ και πέρα από αυτή. Έχει μεγάλη σημασία όλοι όσοι χρησιμοποιούν τα τραπεζογραμμάτια ευρώ να εξακολουθήσουν να έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτά. Γι’ αυτόν τον λόγο τέθηκε σε κυκλοφορία η σειρά «Ευρώπη». Ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων ευρώ παρέμεινε χαμηλός το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Οι τάσεις παγκοσμίως δείχνουν ότι η ζήτηση για μετρητά συνεχίζει να αυξάνεται, αναφέρει η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της. Από την εισαγωγή του ευρώ σε φυσική μορφή το 2002, ο αριθμός των τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία στη ζώνη του ευρώ τριπλασιάστηκε και σήμερα διαμορφώνεται στα 21 δισεκατομμύρια. Η αξία των τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία αυξάνεται σήμερα κατά 4% περίπου ετησίως, αγγίζοντας σχεδόν τα 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ.