Η ΑΒ Βασιλόπουλος προχωρά με συνέπεια στο πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο που στοχεύει στην πλήρη αναδιοργάνωση και επαναφορά της αλυσίδας σε τροχιά ανάπτυξης. Όπως επισημαίνει ο Brand President της εταιρείας, Νίκος Λαβίδας, η στρατηγική που εφαρμόζεται βασίζεται σε ένα πολυδιάστατο πλάνο που περιλαμβάνει οργανική ανάπτυξη μέσω της μεθόδου franchising, στοχευμένες εξαγορές μικρών περιφερειακών αλυσίδων και μεμονωμένων καταστημάτων, καθώς και μετατροπές εταιρικών σημείων σε συνεργατικά.
Στόχος για το 2025 είναι η επίτευξη τζίρου άνω των 2 δισ. ευρώ και η λειτουργία 240 εταιρικών και 410 franchise καταστημάτων. Έως το 2028, με την ολοκλήρωση του στρατηγικού σχεδίου, το δίκτυο αναμένεται να φτάσει τα 900 σημεία, εκ των οποίων τα 700 θα είναι συνεργατικά. Το μοντέλο franchising, το οποίο εφαρμόζεται κατά τα πρότυπα της μητρικής Ahold Delhaize στο Βέλγιο, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό, καθώς κάθε μετατροπή καταστήματος φτάνει σε πλήρη δυναμική εντός ενός έτους.
Η εταιρεία επεκτείνει τη γεωγραφική της παρουσία δίνοντας έμφαση σε περιοχές όπου η παρουσία της είναι ακόμα περιορισμένη, όπως η Βόρεια Ελλάδα, η Κρήτη και τα νησιά. Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε πρόσφατα στην εξαγορά μιας μικρής αλυσίδας στην Πελοπόννησο και ενός μεμονωμένου καταστήματος στη Μήλο. Όπως τονίζει ο κ. Λαβίδας, στόχος είναι η παρουσία της ΑΒ σε κάθε γειτονιά και τουριστικό προορισμό της χώρας.
Το 2025 αποτελεί έτος επιτάχυνσης του πενταετούς στρατηγικού πλάνου και συνοδεύεται από σημαντικές επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ, που αφορούν την ίδρυση νέων καταστημάτων, τη μετατροπή υφιστάμενων σε συνεργατικά, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, την ανανέωση εξοπλισμού (όπως ψυγεία), καθώς και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών. Παράλληλα, για την υποστήριξη του καταναλωτή, η εταιρεία θα διαθέσει περίπου 250 εκατ. ευρώ σε προωθητικές ενέργειες και εκπτώσεις.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η ΑΒ επενδύει στην ταχεία παράδοση (fast delivery) με ίδια μέσα και συνεργάζεται ήδη με τις πλατφόρμες efood και Wolt, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις και με την Box και την Skroutz. Οι ψηφιακές πωλήσεις αντιστοιχούν πλέον στο 4% των συνολικών και παρουσιάζουν σταθερή διψήφια ανάπτυξη. Στρατηγικός στόχος είναι και η αξιοποίηση επιλεγμένων καταστημάτων, όπως αυτό στον κόμβο Αμαρουσίου, για την εξυπηρέτηση των ηλεκτρονικών παραγγελιών, μέσω ειδικών χώρων τροφοδοσίας.
Παράλληλα, οι προκλήσεις στον κλάδο των σούπερ μάρκετ εντείνονται. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, το αυξημένο ενεργειακό και μεταφορικό κόστος, και οι αυξήσεις πρώτων υλών συμπιέζουν τα περιθώρια κέρδους, τα οποία βρίσκονται ήδη κάτω του 1,5%. Επιπλέον, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, κυρίως σε τουριστικές περιοχές, δυσχεραίνει τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Ο κ. Λαβίδας εκτιμά πως οι πιέσεις αυτές οδηγούν τον κλάδο σε φάση αναδιάρθρωσης, ενώ προβλέπει ότι θα συνεχιστεί η τάση συγκέντρωσης, κυρίως εις βάρος των μικρών παικτών της αγοράς.