Η εντυπωσιακή συνάθροιση επιχειρήσεων και επαγγελματιών του κλάδου
των Τροφίμων και των Ποτών, στη φετινή Food Expo,
θύμισε κάποιες από τις μεγαλύτερες εκθέσεις του εξωτερικού, όπως
η Alimentaria της Ισπανίας ή η Sial της Γαλλίας.

Του Βάιου Τασούλα

Περισσότεροι από 1.300 εκθέτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και από χώρες του εξωτερικού, με περίπτερα από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Ινδία και πολλά ακόμη μέρη του κόσμου, κέντρισαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Μεταξύ αυτών, 27.000 επιχειρήσεις βρεθήκαν από 10 έως 12 Μαρτίου, στη Food Expo 2018 και έδωσαν στην έκθεση μια απόλυτα επαγγελματική «χροιά», μετατρέποντάς την έτσι στο επαγγελματικό γεγονός της χρονιάς για τους κλάδους της Οργανωμένης Λιανικής, του Χονδρεμπορίου, της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών, των Ξενοδοχείων και της Μαζικής Εστίασης.

Food Expo 2018Γενικότερα, η συμμετοχή ήταν τεράστια και όλοι οι επαγγελματίες είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις από κάθε γωνιά της Ελλάδας, δοκιμάζοντας νέα προϊόντα, αλλά και πραγματοποιώντας συμφωνίες για το μέλλον. Τους περισσότερους από 1.300 εκθέτες από τον τομέα των Τροφίμων και των Ποτών, επισκέφθηκαν στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo περίπου 68.000 επαγγελματίες επισκέπτες που εκπροσώπησαν 27.830 επιχειρήσεις, με την πλειοψηφία αυτών να προέρχεται από την αγορά του μίνι μάρκετ και της μικρής λιανικής.

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα στοιχεία των διοργανωτών, σχεδόν 4.000 επιχειρήσεις μίνι μάρκετ, παντοπωλείου και σούπερ μάρκετ, έδωσαν το «παρών» στη φετινή Food Expo, αναζητώντας νέες συνεργασίες αλλά και ιδέες για την ενίσχυση των πωλήσεων στα καταστήματά τους. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκαν νέα προϊόντα, καινοτόμες συσκευασίες, καθώς και αρκετοί καινούργιοι παραγωγοί από όλη την Ελλάδα, που φιλοδοξούν να δουν τις ετικέτες τους στα ράφια μικρών και μεγάλων καταστημάτων το επόμενο διάστημα. Κάπως έτσι, κατάφερε και η Food Expo 2018 να αυξήσει σημαντικά τα ποσοτικά και ποιοτικά της μεγέθη, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ επισκεψιμότητας. 

Food Expo 2018Έκθεση με διεθνή χαρακτήρα

Η φετινή Food Expo μετατράπηκε και ουσιαστικά σε μία διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών, αφού τα περίπτερα από το εξωτερικό ήταν δεκάδες από αρκετές χώρες ανά τον κόσμο. Η πρωτοβουλία στηρίχτηκε μάλιστα από τους διοργανωτές με προσκλήσεις σε αγοραστές από το εξωτερικό, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να έρθουν στην Ελλάδα για τη Food Expo περισσότεροι από 800 επαγγελματίες από ξένες χώρες.

Food Expo 2018Πιο συγκεκριμένα, η επίσκεψή τους επιδοτήθηκε από τη διοργανώτρια εταιρεία, στα πλαίσια του hosted buyers program της έκθεσης, ενώ και άλλοι 2.130 καταγεγραμμένοι διεθνείς key buyers ταξίδεψαν στη χώρα μας, για να γνωρίσουν από κοντά τον προϊοντικό πλούτο της εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης. Συγχρόνως, Έλληνες και ξένοι εμπορικοί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν το γαστρονομικό προϊοντικό μωσαϊκό 150 ξένων εκθετών από 22 χώρες, στη μεγαλύτερη διεθνή συμμετοχή που είχε φιλοξενήσει μέχρι σήμερα η Food Expo.