Ληστεία σε μίνι μάρκετ από μασκοφόρους με μαχαίρι

Χρονιά «τρόμου» το 2018 για τους ιδιοκτήτες μίνι μάρκετ. 

Χρονιά «σταθμός» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το 2018 για δεκάδες ιδιοκτήτες μίνι μάρκετ, οι οποίοι είδαν το «χάρο» με τα μάτια τους, όταν επίδοξοι ληστές εισέβαλαν στα καταστήματά τους, επιδιώκοντας να αποσπάσουν τις λιγοστές εισπράξεις που διέθεταν στο ταμείο τους.

Πιο συγκεκριμένα, τα σημεία της μικρής λιανικής, εκτός από τον καθημερινό «μαρασμό» που υφίστανται εξαιτίας του σκληρού ανταγωνισμού που επέβαλαν με την πάροδο του χρόνου οι «ισχυροί» του λιανεμπορίου, πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και την έξαρση των παραβατικών συμπεριφορών, αφού είναι κοινό μυστικό ότι αποτελούν εύκολο στόχο απόσπασης χρημάτων. Το 2018 είδαν το «φως» της δημοσιότητας αρκετά περιστατικά, τα οποία είναι λογικό να προκαλούν ανασφάλεια στους επαγγελματίες, καθώς δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοί τους, που υπό την απειλή όπλου αναγκάστηκαν να παραδώσουν την «πενιχρή» συνήθως είσπραξη της ημέρας.

Το προηγούμενο Σάββατο για παράδειγμα σημειώθηκε ληστεία σε μίνι μάρκετ στην οδό Αυγής στο Νέο Ηράκλειο. Ο δράστης, αφού χτύπησε στο πρόσωπο τον ιδιοκτήτη του καταστήματος, πήρε χρηματικό ποσό από το ταμείο και τράπηκε σε φυγή. Και το περιστατικό αυτό δεν είναι το μόνο που απασχόλησε τον κλάδο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Λίγες μέρες πριν την έναρξη της εορταστικής περιόδου μια 55χρονη γυναίκα στον Άλιμο αναγκάστηκε να παραδώσει τις εισπράξεις της επιχείρησης, όταν ο ληστής εισέβαλε στο κατάστημα και την απείλησε με όπλο. Η έντρομη γυναίκα υπάκουσε παραδίνοντας στον άγνωστο άντρα το ποσό των 650 ευρώ. Στη συνέχεια ο εισβολέας βγήκε από το μίνι μάρκετ, όπου τον περίμενε ο συνεργός του και διέφυγαν με μηχανάκι προς άγνωστη κατεύθυνση.

Ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι επιπλέον το γεγονός ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου παραδοσιακά «ανθίζει» η εγκληματικότητα, καθώς παρόμοια φαινόμενα σημειώνονται και στην επαρχία. Πρόσφατα σε μίνι μάρκετ της Καρδίτσας ένας άντρας με καλλυμένο πρόσωπο εισέβαλε στο κατάστημα και με την απειλή όπλου απέσπασε την είσπραξη του ταμείου, την ώρα που η ιδιοκτήτρια συνομιλούσε με μια φίλη της. Η άτυχη γυναίκα, όταν ξεπέρασε το αρχικό σοκ, κάλεσε την αστυνομία, που πήρε το βίντεο από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του καταστήματος, με σκοπό την ανεύρεση του δράστη.

Η αστυνομία σπάνια όμως κατορθώνει να εντοπίσει τους δράστες, αφού τα περισσότερα περιστατικά παραμένουν σε επίπεδο έρευνας, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα, αφήνοντας τους ιδιοκτήτες μίνι μάρκετ να αναρωτιούνται με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να προφυλαχθούν από τον καθημερινό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν.