Πρωτοβουλίες για την προστασία και ενίσχυση των αλκοολούχων

Η διέξοδος από την κρίση, που προκάλεσε ο κορονοϊός στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών, αποτέλεσε κεντρικό θέμα στην ημερίδα του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα διαδικτυακά, καθώς και τις προϋποθέσεις για την υπεύθυνη ανάπτυξη των επιχειρήσεων του κλάδου της παραγωγής των ελληνικών αποσταγμάτων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά την έναρξη της ημερίδας, ο πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ, Νίκος Καλογιάννης, αναφέρθηκε στον ρόλο του Συνδέσμου, που αποτελεί τον φορέα εκπροσώπησης των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου παραγωγής αλκοολούχων ποτών. Χαιρετισμό απηύθυνε η γενική γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Αθηνά Καλύβα, η οποία δήλωσε: «Το Υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζοντας την συμβολή των επωνύμων Ελληνικών ποτών και αποσταγμάτων στην Εθνική Οικονομία αλλά και την ανάγκη προστασίας των σημαντικών επενδύσεων, των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος των επιχειρήσεων βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό του κλάδου. Η ελληνική κυβέρνηση μέσα από τον αγώνα που έδωσε στο Συμβούλιο της ΕΕ, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Οδηγίας 92/83 ΕΟΚ για την εναρμόνιση των διαρθρώσεων των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης που επιβάλλονται στην αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά, πέτυχε μέσω της υιοθέτησης της νέας Οδηγία (ΕΕ) 2020/1151, την ένταξη του τσίπουρου και της τσικουδιάς των συστηματικών αποσταγματοποιών στον μειωμένο έως και κατά 50% φορολογικό συντελεστή».

Από την πλευρά του, ο Χάρης Μαυράκης γγ ΣΕΑΟΠ, επεσήμανε ότι η επικοινωνία και η συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές είναι ιδιαίτερα εποικοδομητική, ενώ εντοπίζονται σημεία προς βελτίωση για θέματα της εγχώριας αγοράς. Αναφέρθηκε στον ΕΦΚ και το ότι είναι ιδιαίτερα υψηλός όχι μόνο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε αλλά και σε σχέση με γειτονικές χώρες που ανταγωνιζόμαστε και στον τουρισμό, καθώς στο Ν. 4758/ 2020 για την περιστολή του λαθρεμπορίου και τις αναγκαίες ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν κατά την εφαρμογή του. Προσκάλεσε και προέτρεψε τις αρχές να συνεργαστούν και στα θέματα της εγχώριας αγοράς προκειμένου να επιτευχθεί η υγιής και νόμιμη επιχειρηματικότητα του κλάδου.

Στον χαιρετισμό του, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, ευχήθηκε γρήγορη ανάκαμψη του κλάδου των αλκοολούχων ποτών εξαιτίας της πανδημίας, αναγνωρίζοντας ότι 100.000 επιχειρήσεις της ευρύτερης αλυσίδας του κλάδου επλήγησαν από αυτή. Ενημέρωσε για τα μέτρα, που έλαβε η πολιτεία, στην περίοδο της πανδημίας, για τη στήριξη του κλάδου, αλλά και τις ενέργειες, που γίνονται για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και θα συνεχιστούν, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητα αυτού του εγχειρήματος, μέσω εργαλείων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και της εντατικοποίησης της ψηφιοποίησης των ελεγκτικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ. Τόνισε ότι η υγιής και νόμιμη επιχειρηματικότητα αποτελεί πυλώνα ανάκαμψη της οικονομίας.