Επιστολή για να ενταχθούν τα μίνι μάρκετ στο «e-Λιανικό»

Ο αποκλεισμός των μίνι μάρκετ και των υπολοίπων καταστημάτων της μικρής λιανικής από τη δράση του ΕΣΠΑ έφερε αμέσως αντιδράσεις στην αγορά.

Η ζήτηση για e-shop στο λιανεμπόριο τροφίμων είναι μεγάλη και φαίνεται κι από τις επενδύσεις που κάνουν τα μεγάλα σούπερ μάρκετ προς αυτή την κατεύθυνση. Την ώρα, όμως, που ο ανταγωνισμός ενισχύεται, τα ίδια τα μίνι μάρκετ βγαίνουν ξανά ζημιωμένα.

Οι αντιδράσεις στην αγορά έφεραν κι επίσημο αίτημα προς τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Γεωργιάδη, για την επιδότηση των μίνι μάρκετ.

Η αδικία οδήγησε, μάλιστα, και σε μία επιστολή από το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελ/νήσου (ΠΕΣΠ) και τον πρόεδρό του, κ. Ιωάννη Παναρίτη, προς τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Γεωργιάδη, με την οποία και ζητά την προσθήκη των καταστημάτων λιανεμπορίου τροφίμων, ως επιδοτούμενων στο νέο πρόγραμμα «e-Λιανικό».

Στην επιστολή αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Με ικανοποίηση ο επιχειρηματικός κόσμος υποδέχτηκε την προδημοσίευση του νέου προγράμματος ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τίτλο “e-Λιανικό”. Το πρόγραμμα θα ενισχύσει τη δημιουργία ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shop), προκειμένου να στηριχθεί η λειτουργία των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, να ενισχυθεί ο βαθμός ενσωμάτωσης της ψηφιακής τεχνολογίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού αυτών, να αποφευχθεί ο συνωστισμός στους εσωτερικούς χώρους και να διασφαλιστεί η συνέχεια της οικονομικής δραστηριότητας.

Διαπιστώσαμε, όμως, ότι μία από τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων είναι να έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους έστω και μία ημέρα με κρατική εντολή από τις 18/3/2020. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα για μια ακόμα φορά, τα καταστήματα λιανεμπορίου τροφίμων που με κρατική εντολή παραμένουν ανοικτά να εξαιρούνται από το πρόγραμμα.

Για τις μικρές αυτές επιχειρήσεις θα πρέπει να δούμε τα εξής:

  • έχουν υποστεί κατακόρυφη μείωση του τζίρου τους,
  • θέτουν τους εαυτούς τους (ιδιοκτήτες και προσωπικό εργασίας) σε καθημερινό κίνδυνο,
  • προσπαθούν να τροφοδοτούν τους πολίτες με τα απαραίτητα αγαθά για τη διαβίωσή τους,
  • έχει αυξηθεί το κόστος λειτουργίας τους, λόγω της εφαρμογής όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων,
  • όλα τα λειτουργικά έξοδα (ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές, ενοίκια κ.τ.λ.) “τρέχουν” κανονικά κι είναι υποχρεωμένοι να τα καταβάλλουν έγκαιρα.

Η μη συμμετοχή αυτών των καταστημάτων σε ένα ακόμα “εργαλείο”, το οποίο θα βοηθήσει στην προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις της εποχής μας, θα δημιουργήσει όχι μόνο δύο ταχυτήτων επιχειρήσεις λιανεμπορίου, αλλά κι ένα αίσθημα αδικίας, αφού το κράτος δεν μεριμνά για αυτές που στους δύσκολους και πρωτόγνωρους καιρούς που βιώνουμε παραμένουν στις θέσεις τους, προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο με όλους τους παραπάνω κινδύνους.

Επισημαίνουμε την ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους επιχειρηματίες που ασκούν λιανικό εμπόριο (ως δευτερεύουσα ή κύρια δραστηριότητα) να χρηματοδοτήσουν τη δυνατότητά τους να προσελκύσουν την αγορά, με κάθε πρόσφορο μέσον, εν προκειμένω ηλεκτρονικά».

Εναλλακτική το «Agora Delivery» για την Αττική

e-ΛιανικόΜέχρι να υπάρξει κάποια εξέλιξη, πάντως, για το ζήτημα των επιδοτήσεων των e-shop στα μίνι μάρκετ, αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει ήδη ξεκινήσει να προσφέρει μία σχετική… εναλλακτική, τουλάχιστον όσον αφορά τα καταστήματα της πρωτεύουσας. Διαβλέποντας από νωρίς την ανάγκη για στήριξη του λιανεμπορίου, η Περιφέρεια διασφάλισε για όλες τις τοπικές επιχειρήσεις δωρεάν παροχή ψηφιακών καταστημάτων για την ψηφιακή λειτουργία τους και σε συνθήκες πανδημίας. Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Αττικής, με στόχο να αντεπεξέλθει άμεσα στην πολύ μεγάλη ανάγκη για e-shop, που σήμερα υπάρχει σε όλες τις επιχειρήσεις, και να τις στηρίξει έμπρακτα, παρέχει δωρεάν για όλο το 2021 το «agora delivery», που εκτός από την εστίαση, περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες της λιανικής αλλά και τις υπηρεσίες. Καταστήματα με εποχικά είδη, φαρμακεία, καθαριστήρια, βιβλιοπωλεία, είδη ένδυσης κι υπόδησης, είδη σπιτιού, ανθοπωλεία, καταστήματα παιχνιδιών, οπωροπωλεία, ιχθυοπωλεία, μίνι μάρκετ, συνεργεία και βουλκανιζατέρ, αλλά και όσες επιχειρήσεις χρειάζονται ένα e-shop για τη λειτουργία τους, ώστε να παραμείνουν ανοιχτές με τη χρήση της τεχνολογίας. Το «agora delivery» αποτελείται από μια εφαρμογή για έξυπνα κινητά για τους καταναλωτές και μια πλατφόρμα e-commerce για τον έμπορο για ολοκληρωμένη παροχή ηλεκτρονικού καταστήματος άμεσα κι εντελώς δωρεάν. Στην εφαρμογή παρέχεται η δυνατότητα για delivery ή και για παραγγελία με click away, με πληρωμή με μετρητά ή με τραπεζικές κάρτες, ενώ οι επιχειρήσεις που εγγράφονται δεν επιβαρύνονται με κανένα κόστος ούτε και προμήθειες επί της παραγγελίας.

 

Κώστας Ξανθόπουλος

«Πρέπει να επιδοτήσουν και τα μίνι μάρκετ»

Τα μίνι μάρκετ «Διαδρομές» στη νέα Ιωνία είναι από αυτά που ξεχωρίζουν τα τελευταία χρόνια στην αγορά και στο πρώτο «κύμα» της πανδημίας οι πωλήσεις τους ήταν αυξημένες. Η κατάσταση άλλαξε, όμως, στη συνέχεια, με την κίνηση να εμφανίζεται μειωμένη τους τελευταίους μήνες, αναγκάζοντας τον ιδιοκτήτη τους, κ. Κώστα Ξανθόπουλο, να αναζητήσει λύσεις στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. «Σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με ό,τι συνέβη την άνοιξη. Ο τζίρος έχει μειωθεί αρκετά και χρειάστηκε να κάνω διάφορες ενέργειες, για να αντεπεξέλθουμε και στα δύο καταστήματα. Ευτυχώς έχω καλή γνώση της αγοράς, ασχολούμενος και με το εμπόριο προϊόντων, γεγονός που μου επιτρέπει να είμαι σε καλύτερη κατάσταση από άλλα μίνι μάρκετ» είπε στο περιοδικό «Mini Market & Μικρή Λιανική». Όσον αφορά το ζήτημα των e-shop, ο ίδιος μας είπε ότι έχει ήδη ενδιαφερθεί για το θέμα. «Ναι, είναι κάτι που έχω ήδη αρχίσει να εξετάζω και μάλιστα υπήρξε εταιρεία που επικοινώνησε μαζί μου, για να συζητήσουμε το ενδεχόμενο. Το έξτρα κίνητρο από το ΕΣΠΑ φαίνεται, όμως, ότι δεν υφίσταται για εμάς στα μίνι μάρκετ. Θεωρώ ότι είναι άδικο να μας αποκλείουν και από αυτό το εργαλείο. Θα πρέπει να επιδοτήσουν και τα μίνι μάρκετ, είτε μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα είτε με κάποια άλλη δράση», μας ανέφερε ο κ. Ξανθόπουλος.