Επιχειρήσεις

Επιχειρήσεις «διαμάντια» στα χρόνια της κρίσης. 

Αν και η Ελλάδα διανύει μεταβατική περίοδο, η στιγμή είναι κατάλληλη να δοθεί προσοχή στις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις,γράφει το περιοδικό Forbes, τονίζοντας ότι υπάρχουν τέτοιες εταιρείες-διαμάντια στη χώρα.

Τον περασμένο Απρίλιο, γράφει το Forbes, η Equifund μετέβαλε δραματικά την εικόνα του «οικοσυστήματος» των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, ανακοινώνοντας ότι τα προσεχή πέντε χρόνια θα διοχετεύσει 500 εκατ. ευρώ σε νέες επιχειρήσεις. Ασχέτως του πόσο μικρό μπορεί να φαίνεται αυτό το ποσό, συγκρινόμενο με τη χρηματοδότηση ωριμότερων «οικοσυστημάτων», για τα ελληνικά δεδομένα θεωρείται τεράστιο άλμα, αν ληφθούν υπόψη οι περιστάσεις των προηγούμενων ετών.

Το νέο αυτό πρόγραμμα θα κατευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που χρειάζονται ιδιωτικά και επιχειρηματικά κεφάλαια για να ευδοκιμήσουν. Τα τέλη του 2018 δόθηκε στη δημοσιότητα έκθεση που εκπόνησαν από κοινού η Foundation, η EIT Digital και η Velocity.PartnersVC για τις επιχειρήσεις αυτές, με έμφαση στις δέκα κορυφαίες. Το Forbes ζήτησε μια εκ των υστέρων ανάλυση για εταιρείες που δεν είναι ευρύτερα γνωστές αλλά που ίσως αποτελούν τα νέα διαμάντια της ελληνικής σκηνής των νεοφυών. Η πολυδιάσπαση του τομέα είναι ενδεικτική της απουσίας εθνικής στρατηγικής. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες προς τις οποίες στρέφονται οι νεοφυείς σχετίζονται στενά με τον παραγωγικό τομέα, ωστόσο δεν ταυτίζονται.

Οι περισσότερες επιτυχημένες νεοφυείς ιδρύθηκαν κατά την περίοδο 2010-2012. Όταν μια νεοφυής χρειάζεται τρία έως τέσσερα χρόνια για να αναπτυχθεί πλήρως, αναμένεται στα επόμενα χρόνια να προκύψουν περισσότερες success stories, επειδή έχει πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των εταιρειών που αναζητούν χρηματοδότηση. Η βιομηχανία τροφίμων, ο Τουρισμός και η Ναυτιλία είναι τομείς που προσφέρουν ευκαιρίες πειραματισμού και κερδοφορίας. Ενδιαφέροντες τομείς είναι και η Ενέργεια και η Γεωργία εξαιτίας του χαμηλού κόστους του εξοπλισμού του Internet of Things και της διάδοσης των νεοεμφανιζόμενων τεχνολογιών, όπως το Blockchain.