Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ) απέστειλε ενημερωτικό έγγραφο στα μέλη του, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο της υποχρεωτικής αποδοχής πληρωμών μέσω του συστήματος IRIS για τα νομικά πρόσωπα, σημειώνοντας ότι η πληθώρα εκκρεμοτήτων έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε χιλιάδες εμπόρους.
Σύμφωνα με το άρθρο 219 του Ν.5193/2025, όλα τα νομικά πρόσωπα που δέχονται πληρωμές από ιδιώτες για μη επαγγελματικές συναλλαγές υποχρεούνται να αποδέχονται άμεσες πληρωμές μέσω IRIS, τόσο στα φυσικά καταστήματα όσο και στα ηλεκτρονικά (e-shops). Η καταληκτική ημερομηνία συμμόρφωσης για τα νομικά πρόσωπα είναι η Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2025, και όχι η 1η Νοεμβρίου 2025, όπως λανθασμένα αναφέρθηκε σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης.
Για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, η πλήρης υποχρέωση διασύνδεσης με το IRIS ξεκινά επίσης στις 31/10/2025, αν και η πρώτη φάση εφαρμογής είχε οριστεί για τις 2/9/2024. Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας πραγματοποιείται μέσω internet banking της συνεργαζόμενης τράπεζας, με την έκδοση μοναδικού QR code για τις πληρωμές των πελατών. Ο ΙΒΑΝ που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι καταχωρημένος στο Μητρώο Επαγγελματικών Λογαριασμών της ΑΑΔΕ (myaade.gov.gr → Εφαρμογές → Φορολογικές Υπηρεσίες → Επαγγελματικός Λογαριασμός).
Παρά τη θεσμοθέτηση της υποχρέωσης, πολλές τράπεζες δεν έχουν ολοκληρώσει πλήρως την τεχνική ενσωμάτωση του IRIS σε εταιρικούς λογαριασμούς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις για λόγους τεχνικής φύσεως, χωρίς ευθύνη των επιχειρήσεων. Η μη συμμόρφωση επισύρει πρόστιμο 1.500 ευρώ από 1/11/2025 (άρθρο 5, ΚΥΑ 119899/2023).
Επιπλέον, το χρονοδιάγραμμα διασύνδεσης IRIS με POS ή παρόχους ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα καθοριστεί με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, με προβλεπόμενα πρόστιμα 10.000 ευρώ για απλογραφικά βιβλία και 20.000 ευρώ για διπλογραφικά. Μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιευτεί η σχετική απόφαση, παρατείνοντας την αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις.
Ο ΕΣΑ συστήνει στις επιχειρήσεις να επικοινωνήσουν άμεσα με την τράπεζά τους για καθοδήγηση, καθώς η διαδικασία ολοκλήρωσης της αποδοχής πληρωμών μέσω IRIS δεν περιορίζεται στην απλή ενεργοποίηση μέσω internet banking. Μπορεί να απαιτηθούν: αναβάθμιση POS, ενεργοποίηση QR codes, διασύνδεση e-shop με ERP, καθώς και εκπαίδευση προσωπικού στη νέα διαδικασία. Η δοκιμαστική λειτουργία και η ομαλή εξοικείωση των εργαζομένων θεωρούνται απαραίτητα βήματα πριν από την πλήρη εφαρμογή του μέτρου.

















