Με τις αυξημένες τιμές στα καταστήματα και το περιορισμένο διαθέσιμο εισόδημα να αποτελούν τη σημαντικότερη πρόκληση για τα νοικοκυριά, η κυβέρνηση προχώρησε τους τελευταίους μήνες σε μια σειρά παρεμβάσεων για να αντιμετωπίσει την πληθωριστική πίεση. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε τέσσερα νέα μέτρα με στόχο τη μείωση των υψηλών τιμών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των παροχών προς τα σούπερ μάρκετ, της αποτροπής αδικαιολόγητων ανατιμήσεων, της εφαρμογής »καθαρών» τιμών από το χωράφι στο ράφι και του πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για τα βρεφικά γάλατα. Σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία μιας μόνιμης μείωσης των τιμών κατά τουλάχιστον 5% και τη δημιουργία ενός «καλαθιού νοικοκυριού», αυτά τα μέτρα φαίνεται ότι αποδίδουν αποτελέσματα, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, Απόστολο Πεταλά.

Ο ίδιος περιέγραψε την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες ως σημαντική εξέλιξη, τονίζοντας ότι παρατηρούνται σημαντικές μειώσεις τόσο στον συνολικό πληθωρισμό όσο και στον πληθωρισμό των τροφίμων, με προβλέψεις για ακόμη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση στους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Πεταλά, κατά τον πρώτο μήνα του έτους παρατηρήθηκαν ανατιμήσεις σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, ιδιαίτερα στα τρόφιμα, όπως οι χυμοί και ειδικά ο χυμός πορτοκαλιών. Ωστόσο, το ελαιόλαδο και ορισμένα δημητριακά προϊόντα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ανατιμήσεις, ενώ παρατηρούνται μειώσεις τιμών σε ορισμένα τυροκομικά προϊόντα και άλλα καταναλωτικά αγαθά.

Παράλληλα, η πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης να σταθεροποιηθούν οι τιμές σε 1.300 προϊόντα μέχρι τουλάχιστον τον Μάιο συνεχίζει να είναι αποτελεσματική, όπως αναφέρει ο κ. Πεταλάς.