Ο καφές αποτελεί μια κατηγορία προϊόντων απολύτως συνυφασμένη με την καθημερινότητα του Έλληνα καταναλωτή, γι’ αυτό οι επαγγελματίες της μικρής λιανικής επενδύουν σε ανάλογους κωδικούς. Αυτή η συνήθεια όμως τείνει να γίνει είδος πολυτελείας, αφού οι τιμές του καφέ «καλπάζουν» με γοργούς ρυθμούς, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat.

Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές του καφέ κατά μέσο όρο κατέγραψαν άλμα 16,9% τον Αύγουστο συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ μεγάλες αυξήσεις έχουν σημειωθεί και στα συνοδευτικά του. Το φρέσκο πλήρες γάλα κοστίζει τώρα 24,3% πιο ακριβά κατά μέσο όρο, ενώ οι καταναλωτές πλήρωσαν 22,2% περισσότερο για φρέσκο γάλα χαμηλών λιπαρών, ανέφερε η Eurostat. Η ζάχαρη κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση, με τη μέση τιμή να σημειώνει άλμα 33,4%.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές αυξήθηκαν για τα τέσσερα αυτά προϊόντα σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, εκτός της Μάλτας, όπου η τιμή του φρέσκου γάλακτος χαμηλών λιπαρών έμεινε αμετάβλητη. Η Φινλανδία και η Λιθουανία είδαν τις υψηλότερες αλλαγές στις τιμές του καφέ, με αυξήσεις κατά 43,6% και 39,9% αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν η Σουηδία και η Εσθονία. Η Πολωνία κατέγραψε το μεγαλύτερο άλμα στην τιμή της ζάχαρης, που αυξήθηκε κατά 109,2% από τον Αύγουστο του 2021.