Food Trend: Ρίχνουν

Ένας νέος τύπος σκόρδου που διαφημίζεται για τις ευεργετικές του ιδιότητες, αποτελεί τη νέα μόδα στην αγορά και έχει αρχίσει να κερδίζει «έδαφος» στα καταστήματα, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό για το λευκό παραδοσιακό σκόρδο. Πρόκειται για το μαύρο σκόρδο, την τελευταία τάση στην κατηγορία των super foods, το οποίο και συναντάμε πλέον σε εστιατόρια, παντοπωλεία, φαρμακεία, σούπερ και μίνι μάρκετς.

Food Trend: Ρίχνουν "μαύρο" στο παραδοσιακό σκόρδοΤο μαύρο σκόρδο προήλθε από την Κορέα, πλέον όμως υπάρχει ελληνική καλλιέργεια, που κερδίζει καθημερινά έδαφος στις προτιμήσεις του κόσμου. Δεν είναι λίγα τα εστιατόρια στη χώρα μας, που το έχουν εντάξει στις συνταγές του μενού τους, ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται ευρέως στην παρασκευή προϊόντων σαν πρώτη ύλη. Αυτό που πρέπει να πληροφορηθεί ο καταναλωτής για το νέο food trend είναι ότι δεν πρόκειται για μια νέα ποικιλία, αλλά για μια φυσική επεξεργασία του κλασικού σκόρδου.

Κατά τη διαδικασία παραγωγής της συγκεκριμένης υπερτροφής, το σκόρδο ζυμώνεται σε υψηλές θερμοκρασίες και υψηλά επίπεδα υγρασίας και στη συνέχεια αφήνεται να οξειδωθεί σε ένα ειδικό θάλαμο για 45 ημέρες. Αποτελεί ένα απολύτως φυσικό προϊόν, αφού κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας  δεν προστίθεται κανένα χημικό στοιχείο ή συντηρητικό. Το μαύρο σκόρδο διαφέρει αρκετά ως προς την συνήθη γεύση, αφού το αποτέλεσμα είναι  γλυκό και καπνιστό, αν και οπτικά εύκολα θα μπορούσε κάποιος να παραπλανηθεί θεωρώντας το χαλασμένο.

Όσον αφορά τη διατροφική του αξία, οι διαιτολόγοι αποφαίνονται ότι είναι πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά από το κοινό παραδοσιακό σκόρδο και ότι διαθέτει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλισίνη, μια ουσία με πολλαπλές αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Επιπλέον, η κατανάλωσή του μπορεί να συμβάλει στη ρύθμιση της χοληστερίνης, τη μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, να ρίξει την πίεση και να βελτιώσει τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος.

Το μαύρο σκόρδο το συναντάμε στην αγορά σε πολλές μορφές: Καθαρισμένες σκελίδες, μέλι με μαύρο σκόρδο, χαβιάρι μαύρου σκόρδου, μαύρο σκόρδο σε σκόνη, σοκολατάκι με μαύρο σκόρδο, μπάρα δημητριακών και relish παντζαριού, κασέρι με μαύρο σκόρδο, κριτσίνια με παντζάρι, μαύρο σκόρδο ή πάστα μαύρου σκόρδου και σε μορφή κάψουλας στα φαρμακεία.

Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να καταναλωθεί, θα λέγαμε ότι δε διαφέρει ιδιαίτερα από τη χρήση του απλού σκόρδου. Μαγειρεύεται κανονικά και μπορεί να αποτελέσει υλικό αλμυρών και γλυκών παρασκευών.