: Food Trend: Το ιαπωνικό «όπλο» στη «μάχη» της ελληνικής αγοράς

Παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα το μάτσα κυκλοφορεί εδώ και μια δεκαετία περίπου, ελάχιστοι από εμάς γνώριζαν τι ακριβώς είναι και πως καταναλώνεται. Τα τελευταία χρόνια όμως, το συγκεκριμένο τσάι γιαπωνέζικης καταγωγής έχει αναδεικτεί στο απόλυτο Food Trend, ιδιαίτερα για την κατηγορία των καταναλωτών, που επιλέγει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Το μάτσα, που σημαίνει τσάι σε σκόνη, ο ενδιαφερόμενος μπορούσε να το προμηθευτεί αρχικά σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, πλέον όμως βλέπουμε μεγάλες εταιρείες και στην Ελλάδα να το χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη επεκτείνοντας τη γκάμα τους και επιδιώκοντας να προσελκύσουν τους οπαδούς της υγιεινής διατροφής. Πρόκειται για μια πράσινη σκόνη, που προέρχεται από το τρυφερό μέρος του πράσινου τσαγιού, όταν αυτό φυτεύεται στη σκιά με σκεπασμένα φύλλα, ώστε να αποκτήσουν ανοιχτό πράσινο χρώμα. Η καλύτερη ποιότητα προέρχεται από φύλλα που έχουν καλλιεργηθεί σε πλήρες σχεδόν σκοτάδι.

: Food Trend: Το ιαπωνικό «όπλο» στη «μάχη» της ελληνικής αγοράςΤα φύλλα του μάτσα, αφού συγκομιστούν, ατμίζονται για να διατηρήσουν το χρώμα τους και τα συστατικά τους και ξηραίνονται στον αέρα. Στη συνέχεια ταξινομούνται με βάση την ποιότητα, καθώς τα καλής ποιότητας φύλλα που μαζεύονται από την κορυφή του φυτού έχουν μια ευχάριστη γλυκιά γεύση (umami), ενώ τα πιο ώριμα είναι πιο στιφά. Στο τέλος, τα φύλλα αλέθονται και έτσι καταναλώνονται ολόκληρα και όχι σε μορφή αφεψήματος όπως τα υπόλοιπα είδη τσαγιού. Ο ύψιστος βαθμός ποιότητας μάτσα είναι ο πλέον κατάλληλος για την παρασκευή τσαγιού μάτσα και προορίζεται για σκέτα και απλά ροφήματα, χωρίς περιττές προσθήκες που καλύπτουν την γεύση του. Οι χαμηλότεροι βαθμοί χρησιμοποιούνται για ψήσιμο, σούπες, γλυκά και smoothies.

Το μάτσα έχει γίνει ευρέως γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες καθώς:

  • αυξάνει το μεταβολισμό και βοηθάει στην απώλεια βάρους
  • ενισχύει το ανοσοποιητικό
  • ελαττώνει τη χοληστερόλη στο αίμα
  • βελτιώνει τη συγκέντρωση, τη μνήμη και τη φαντασία

Το μάτσα περιέχει 137 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από ένα απλό πράσινο τσάι, πρέπει όμως να αποτελεί συνήθεια στην καθημερινότητα για να γίνουν ορατά τα αποτελέσματά του.