MμΕ Σημαντικές μειώσεις φόρων αναμένεται να προκύψουν για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως τα mini market, τα περίπτερα και τα καταστήματα ψιλικών, με τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που προτίθεται να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση για τα εισοδήματα από το 2020 και μετά. Παράλληλα, σχεδιάζεται κι η αποσύνδεση του υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο επιχειρηματικό εισόδημα.

Τoυ Στέφανου Παπαπολυμέρου

ΜμΕΣυγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε στις 15 του προηγούμενου Οκτωβρίου από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κ. Στέλιο Πέτσα, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα έχει ψηφιστεί νέο φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι ελαφρύνσεις που έχουν ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, αλλά και μια συνολική παρέμβαση στο πλαίσιο της φορολογίας, με σημαντική απλοποίηση των κωδίκων και περισσότερα επενδυτικά κίνητρα. Σύμφωνα με όσα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα για τη νέα φορολογική κλίμακα, θα ευνοούνται σημαντικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς προβλέπεται μείωση από 22% σε 9% στον φορολογικό συντελεστή που εφαρμόζεται μέχρι τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, αλλά και μείωση των φορολογικών συντελεστών για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο που προωθεί η πολιτική ηγεσία του Yπουργείου Οικονομικών, στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που ισχύει για τις επιχειρήσεις θα επέλθουν από την οικονομική χρήση του 2020 οι ακόλουθες αλλαγές:

Α. Μείωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος, μέχρι τις 10.000 ευρώ.

Β. Μείωση των φορολογικών συντελεστών που εφαρμόζονται πάνω από το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος των 20.000 ευρώ, κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Δηλαδή:

  • Ο συντελεστής φόρου 29% που εφαρμόζεται σήμερα στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 20.000.01 έως τα 30.000 ευρώ θα μειωθεί στο 28%.
  • Ο συντελεστής φόρου 37% που εφαρμόζεται σήμερα στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 30.000.01 έως τα 40.000 ευρώ θα μειωθεί στο 36%.
  • Ο συντελεστής φόρου 45% που εφαρμόζεται σήμερα στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ θα μειωθεί στο 44%.

Επισημαίνεται ότι με τους νέους συντελεστές η φοροελάφρυνση είναι σημαντική, καθώς θα επηρεάσουν αντίστοιχα και την προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος, που καταβάλλεται μαζί με τις εκάστοτε ετήσιες φορολογικές δηλώσεις. Για τους αυτοαπασχολούμενους επιχειρηματίες δεν ισχύει αφορολόγητο όριο, όπως στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, και φορολογούνται από το πρώτο ευρώ του ετήσιου εισοδήματος. MμΕ

Αποδέσμευση ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα

Παράλληλα, με τις ελαφρύνσεις, λόγω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, σημαντικές οικονομικές διευκολύνσεις αναμένεται να φέρει κι η αποσύνδεση του υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρηματιών από το φορολογητέο εισόδημα, την οποία προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Νότης Μηταράκης, με διαδοχικές συνεντεύξεις του σε διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στις αρχές του παρελθόντος Οκτωβρίου. Επί του θέματος, στελέχη του Υπουργείου Εργασίας διατυπώνουν την άποψη πως το ισχύον σύστημα φαίνεται να ανοίγει διπλή «τρύπα» στα έσοδα, τόσο στα φορολογικά όσο και στα ασφαλιστικά, καθώς παρέχει «κίνητρα» για φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή.

ΜμΕΣτόχος είναι να θεσμοθετηθεί ένα δικαιότερο πλαίσιο, πιθανότατα με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, που δεν θα ευνοεί την απόκρυψη εισοδημάτων. Σε κάθε περίπτωση, οι νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό αναμένονται για μετά τη δημοσίευση των αναμενόμενων αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβούλιου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου, οι εισηγήσεις του οποίου είναι αντίθετες τόσο στην ενοποίηση όλων των Ταμείων, όσο και στο ύψος, τον υπολογισμό και τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. Υπό επεξεργασία βρίσκονται διάφορα σενάρια, με βασικό στόχο οι εισφορές να υπολογίζονται και να εισπράττονται ανεξάρτητα από το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζονται:

  • Η κατάργηση του ανώτατου ορίου που ισχύει σήμερα για το ασφαλιστέο εισόδημα κι η θέσπιση ενός χαμηλότερου (σήμερα το ανώτατο ετήσιο ασφαλιστέο εισόδημα είναι στα 78.000 ευρώ, καθώς υπολογίζεται στο δεκαπλάσιο του κατώτατου μισθού).
  • Κατάργηση της ρύθμισης με την οποία οι εισφορές του προηγούμενου έτους συνυπολογίζονται στο εισφοροδοτηθέν εισόδημα. Μελετάται, δηλαδή, η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα, ώστε να υπολογίζονται στη συνέχεια οι εισφορές της επόμενης χρονιάς. Σήμερα οι εισφορές υπολογίζονται στο 100% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος, συν τις καταβλητέες εισφορές του προηγούμενου έτους. MμΕ

Αύξηση συναλλαγών με πλαστικό κι ηλεκτρονικό χρήμα

Παράλληλα με τις φορολογικές ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις, σχεδιάζονται κι αλλαγές στον τρόπο κατοχύρωσης του αφορολογήτου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους κι αγρότες, σύμφωνα με τις οποίες απαιτείται να συγκεντρώνονται αποδείξεις για αγορές με κάρτες κι άλλα ηλεκτρονικά μέσα ύψους που θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% του εισοδήματος που δηλώνουν, προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με ποινή έξτρα φόρου. Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμάται ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν ένα παραπάνω κίνητρο, προκειμένου να ζητούν την έκδοση απόδειξης για τις αγορές τους, περιορίζοντας τη φοροδιαφυγή. MμΕ

Σήμερα, για να εξασφαλίσουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι κι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες την έκπτωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο θα πρέπει να εμφανίσουν δαπάνες που έχουν πληρωθεί με κάρτες (χρεωστικές ή πιστωτικές) ή μέσω e-banking που αντιστοιχούν στο 10% του ετήσιου εισοδήματός τους για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για εισόδημα από 10.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ και 20% για εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ. Με την επιβολή συντελεστή 30% οριζόντια στο εισόδημα, οι φορολογούμενοι, για να κερδίζουν την έκπτωση φόρου, θα πρέπει να πραγματοποιούν περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές. MμΕ