Οι υγιεινές επιλογές των Ελλήνων καταναλωτών

Νέα έρευνα της ΑΚΟΣ (μη κερδοσκοπική εταιρία η οποία αποτελείται από επιστήμονες του χώρου της υγείας), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνών Λιανεμπορίου και Καταναλωτικών Αγαθών, κατέγραψε τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η έρευνα εστίασε στο γεγονός ότι ένας στους δύο Έλληνες χρησιμοποιούν συμπληρώματα διατροφής, δαπανώντας μάλιστα από 25 έως και 150 ευρώ το μήνα για την αγορά τους, αλλά σημείωσε και τις διατροφικές συνήθειες αυτών, καθώς και τις επιλογές τους σε υπερτροφές.

Πιο συγκεκριμένα και όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες, οι ερωτώμενοι απάντησαν ότι προτιμούν το ελαιόλαδο (93%), τα φρέσκα λαχανικά (91%), τα φρέσκα φρούτα (90%) και το μέλι (81%), ως υγιεινές επιλογές διατροφής, ενώ ακολουθούν η σοκολάτα-κακάο (67%), το πράσινο τσάι (48%), το ταχίνι (41%), το ρόδι (34%), το κράνα-κράνμπερι (31%), το σαφράν-κρόκος (19%) και το κεφίρ (17%).

Στις υπερτροφές, στην κορυφή των προτιμήσεων είναι βασιλικός πολτός (9%) και ιπποφαές (9%). Ακολουθούν το κουκούτσι βερίκοκου (5%), το σπαθόχορτο (5%), το έλαιο κάνναβης (2%), το μαύρο κίμινο (2%), τα φύλλα ελιάς (2%) και το γάλα γαϊδούρας (1%).

 Χαρακτηριστικά της έρευνας

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.128 άτομα, τα οποία συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή. Από αυτούς το 67,2% ήταν γυναίκες και το 32,8% άνδρες. Το 65,1% δήλωσαν υγιείς και 35,9% δήλωσαν ασθένεια όπως σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, χρόνια νεφρική νόσο, χρόνιο νόσημα εντέρου, καρκίνο ή άλλο.