Σύμφωνα με την πρόσφατη μηνιαία έρευνα του Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), η πορεία των τιμών στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων δείχνει ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να υπάρχει αλλά με ήπιες αποκλίσεις. Τον Μάρτιο του 2026, οι τιμές αυξήθηκαν κατά +2,40% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2025, ενώ σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, Φεβρουάριο 2026, καταγράφηκε μικρή μείωση -0,15%. Στο κυλιόμενο 12μηνο Απριλίου 2025–Μαρτίου 2026, η αύξηση διαμορφώνεται σε +1,62%.

Αναλυτικά, οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών εμφανίστηκαν στις κατηγορίες:

  • Απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού: -4,47%
  • Τροφές και είδη για κατοικίδια: -4,07%
  • Τρόφιμα παντοπωλείου (ξηρά τρόφιμα): -1,96%
  • Κατεψυγμένα προϊόντα: -1,67%
  • Χαρτικά, καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: -1,66%

Οι μειώσεις αυτές αποδίδονται κυρίως στην ομαλοποίηση της αγοράς και στην πτώση των τιμών παραγωγού σε ορισμένα είδη, με μεγαλύτερη επίδραση στα απορρυπαντικά και τα ξηρά τρόφιμα παντοπωλείου.

Αντίθετα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών παρατηρήθηκαν στις εξής κατηγορίες:

  • Ορεκτικά, αλίπαστα και σερβιριζόμενα είδη: +12,70%
  • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά: +10,45%
  • Φρέσκα κρέατα: +9,89%
  • Αλλαντικά: +5,73%
  • Βρεφικές και παιδικές τροφές: +5,71%

Οι αυξήσεις στα αλίπαστα και σερβιριζόμενα προϊόντα συνδέονται με τη διαφορά χρονισμού της Καθαρής Δευτέρας (2025 vs 2026) και την αύξηση της τιμής του μπακαλιάρου. Στα φρούτα και λαχανικά, η άνοδος οφείλεται στις έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες των πρώτων μηνών του 2025. Στα φρέσκα κρέατα, η αύξηση σχετίζεται με την άνοδο των διεθνών τιμών, τη μειωμένη διαθεσιμότητα μοσχαριού λόγω μειωμένου ζωικού κεφαλαίου και τις ασθένειες σε ζώα εκτροφής, κυρίως αμνοερίφια. Στη σοκολάτα, παρατηρείται σημαντική αποκλιμάκωση των αυξήσεων σε σύγκριση με προηγούμενους μήνες.

Συνολικά, οι πληθωριστικές τάσεις παραμένουν ήπιες αλλά ανισοκατανεμημένες ανά κατηγορία προϊόντων, με μειώσεις στα είδη καθημερινής χρήσης και σημαντικές αυξήσεις σε φρέσκα και εποχικά προϊόντα.