Ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας, πρόεδρος του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, μιλώντας στο 12ο συνέδριο ΙΕΛΚΑ «Meta-Grocery – Doing Business Unusual», παρουσίασε στοιχεία του κλάδου λιανεμπορίου στην Ελλάδα. Ανέφερε ότι «απασχολεί 220.000 εργαζόμενους, πραγματοποιεί κύκλο εργασιών 19,5 δισ. ευρώ στο grocery, ενώ ποσό 11,5 δισ. ευρώ από αυτά γίνεται μέσα από τα σούπερ μάρκετ. Αντιπροσωπεύει το 60% του λιανεμπορίου στην Ελλάδα και συνεισφέρει 4% στο ΑΕΠ».

Μιλώντας για τάσεις του λιανεμπορίου παγκοσμίως, χαρακτήρισε «θεϊκά» για τον κλάδο τα έτη 2019 και 2020. Όπως είπε, σε παγκόσμιο επίπεδο οι πωλήσεις του κλάδου λιανεμπορίου ανήλθαν στα 25 τρισ. δολ. «Αναντίρρητα συντελεστής ανάπτυξης ήταν το ηλεκτρονικό εμπόριο με ανάπτυξη 16% και πωλήσεις που άγγιξαν τα 3,5 τρισ. δολ. περίπου, ποσοστό 15% επί των συνολικών πωλήσεων» ανέφερε. Εκτίμησε δε, πως η διείσδυση του e-commerce αναμένεται να φτάσει το 66% το 2025, από 56% που ήταν που ήταν το 2020.

Πρόσθεσε επίσης, ότι οι λιανέμποροι παγκοσμίως πρέπει να επενδύσουν στην τεχνολογία, καθώς και στην δημιουργία νέων μοντέλων καταστημάτων που βελτιώνουν την αγοραστική εμπειρία – και να επαναπροσδιορίσουν την έννοια του σέρβις. Εκτίμησε ότι τα φυσικά καταστήματα θα αλλάξουν ριζικά τα επόμενα χρόνια. Τα τμήματα στρατηγικής και μάρκετινγκ θα έχουν νέους ρόλους. Οι προμηθευτές θα έχουν νέες μεθόδους πωλήσεων και προτάσεων.

«Στην Αμερική, κάποιες αλυσίδες δεν ακολούθησαν τις νέες τάσεις, και 81 από αυτές πτώχευσαν το 2019. Οι απαιτήσεις μεγαλώνουν. Δημιουργούνται νέες πλατφόρμες αγορών προϊόντων μεταξύ βιομηχανίας και λιανεμπορίου. Οι μετατροπές των φυσικών καταστημάτων σε technology focus experience, οδηγεί τις εξελίξεις στο λιανεμπόριο» σημείωσε ο κ. Μαχαίρας και συμπλήρωσε: «έχουμε μπροστά μας πέντε κύματα να διαχειριστούμε: την πανδημία του κορονοιού, την οικονομική κρίση που απορρέει από αυτήν, την διαχείριση της κλιματικής αλλαγής, την κατάρρευση του οικοσυστήματος καθώς και το space management δηλ. τη διαχείριση του χώρου του διαστήματος».