Αναστάτωση σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά λιανεμπορίου προκαλεί ένα νέο κύμα κυβερνοεπιθέσεων, το οποίο έπληξε σούπερ μάρκετ σε αρκετές χώρες, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των καταστημάτων και σημαντικές απώλειες εμπορευμάτων.
Τα περιστατικά καταγράφηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας 2 Νοεμβρίου, με αναφορές από τη Σουηδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία και την Εσθονία. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα συστήματα ψύξης και κατάψυξης, τα οποία παρουσίασαν εκτεταμένες δυσλειτουργίες έπειτα από παρεμβάσεις στα ψηφιακά τους δίκτυα.
Σύμφωνα με το Reuters, μεταξύ των επιχειρήσεων που επηρεάστηκαν βρίσκονται μεγάλες αλυσίδες, όπως οι Ahold Delhaize, Colruyt, ICA, Coop και Carrefour. Στην Ιρλανδία, η εταιρεία Musgrave επιβεβαίωσε προβλήματα σε 13 καταστήματα SuperValu, ενώ στο Βέλγιο η Carrefour ανακοίνωσε ότι επηρεάστηκαν 15 από τα περίπου 700 καταστήματά της.
Ιδιαίτερα σοβαρή ήταν η κατάσταση στη Σουηδία, όπου σε ορισμένα καταστήματα οι θερμοκρασίες στους καταψύκτες έφτασαν ακόμη και τους 50 βαθμούς Κελσίου. Η ζημιά έγινε αντιληπτή αρκετές ώρες μετά την εκδήλωση της επίθεσης, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες τροφίμων να καταστούν ακατάλληλες προς διάθεση.
Στο Βέλγιο, η οικονομική ζημιά ήταν επίσης σημαντική. Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης κρέατος De Laet & Van Haver υπολόγισε σε περίπου 15.000 ευρώ την αξία των προϊόντων που καταστράφηκαν, αφού η θερμοκρασία στις εγκαταστάσεις συντήρησης ανέβηκε στους 18 βαθμούς.
Οι αρμόδιες αρχές στη Σουηδία έχουν ξεκινήσει να εξετάζουν τα περιστατικά, ενώ ειδικοί κυβερνοασφάλειας προειδοποιούν για τις αδυναμίες που παρουσιάζουν οι ψηφιακές υποδομές των εμπορικών επιχειρήσεων.
Ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι παρόμοιες επιθέσεις είχαν καταγραφεί τον Οκτώβριο στη Γαλλία, πλήττοντας εκατοντάδες καταστήματα. Προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν τα περιστατικά συνδέονται μεταξύ τους, ούτε έχει αναλάβει κάποιος την ευθύνη.
Η διαδοχή των επιθέσεων ενισχύει τους προβληματισμούς για την ασφάλεια κρίσιμων επιχειρηματικών υποδομών στην Ευρώπη, καθώς οι συνέπειες τέτοιων ενεργειών δεν περιορίζονται πλέον στην απώλεια ψηφιακών δεδομένων, αλλά επηρεάζουν άμεσα την καθημερινή λειτουργία της αγοράς και την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων.

















