Να πούμε πως οι παραπάνω είναι μερικές μόνο από τις επιλογές που έχουν προκύψει για τα εναλλακτικά καλαμάκια. Υπάρχουν κι άλλες εταιρείες που παρασκευάζουν οικολογικά καλαμάκια, όπως η Hellas Eco Products από τη Θεσσαλονίκη, που απευθύνεται κυρίως στην αγορά εστίασης και κατασκευάζει όχι μόνο βιοδιασπώμενα και κομποστοποιήσιμα καλαμάκια, αλλά κι ολόκληρη σειρά από προϊόντα μίας χρήσης. Τέλος, υπάρχουν και τα εισαγόμενα οικολογικά καλαμάκια που παρασκευάζονται στο εξωτερικό, ωστόσο στο «Mini Market & Μικρή Λιανική» επιλέξαμε να παρουσιάσουμε ορισμένες κεντρικές επιλογές για οικολογικά καλαμάκια που είναι Made in Greece.

Ο διττός ρόλος στη μικρή λιανική

Στη μικρή λιανική, τα καλαμάκια έχουν διττό ρόλο, καθώς μπορούν αφενός να διατεθούν στους πελάτες για πώληση αυτόνομα, αφετέρου να προσφερθούν και για όλα τα κρύα ροφήματα και αναψυκτικά. Με δεδομένο, όπως αναφέρθηκε στην αρχή, ότι τα πλαστικά καλαμάκια οδεύουν προς απαγόρευση από το νέο έτος, θα πρέπει όλοι οι επαγγελματίες να προβλέψουν, να ερευνήσουν και να επιλέξουν ποια θα είναι τα οικολογικά καλαμάκια που θα βάλουν στο μαγαζί τους για να αντικαταστήσουν τα πλαστικά.

Στο θέμα του χρονοδιαγράμματος, να σημειωθεί πως ήδη έχει ψηφισθεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ενσωματώνει την ευρωπαϊκή οδηγία για την κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης και σε πρώτη φάση προβλέπει την οριστική απόσυρση των πλαστικών από την αγορά έως τον Ιούλιο του 2021. Σύμφωνα με τον υπουργό ΥΠΕΝ, Κώστα Χατζηδάκη, με αυτό τον τρόπο θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στην αγορά για την προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Ο νόμος προβλέπει την επιβολή τέλους 5 λεπτών για κάθε πλαστικό που θα χρησιμοποιείται και προτρέπει εμμέσως πλην σαφώς τους καταναλωτές να εξυπηρετούνται με δικά τους σκεύη, όπως κούπα ή ποτήρι για καφέ, καλαμάκι κ.λπ.

Καλαμάκια

Ωστόσο, για όλες τις κατηγορίες προϊόντων υπάρχουν ήδη οι εναλλακτικές οικολογικές λύσεις μίας χρήσης. Επειδή, όμως, στη χώρα μας δεν υπάρχουν αυτονόητα, κι η επιβολή τελών είναι… αγαπημένη συνήθεια του κράτους, καλό θα ήταν να περιμένουμε την εφαρμογή των μέτρων, για να διαπιστώσουμε ποιες κατηγορίες προϊόντων θα ενταχθούν στα πλαστικά μίας χρήσης. Λογικά, τα προϊόντα που είναι φτιαγμένα από οικολογικά υλικά κι είναι βιοδιασπώμενα δεν θα έχουν επιβάρυνση με τέλος 5 λεπτών, αλλά αυτό θα το δείξει η ιστορία

Οι κατηγορίες των οικολογικών προϊόντων

Τα οικολογικά προϊόντα συσκευασίας κι υλικών μίας χρήσης παρασκευάζονται από διάφορες πρώτες ύλες. Στα καλαμάκια είδαμε για παράδειγμα να παρασκευάζονται από χαρτί, καλαμπόκι, σιτάρι κ.λπ. Ο σκοπός αυτών των προϊόντων είναι να διαλυθούν κατόπιν της χρήσης τους, μέσω μίας φυσικής διαδικασίας που δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον. Δεν είναι όμως μόνο μία η κατηγορία των προϊόντων, καθώς η διαδικασία αποδόμησης διαφέρει ανά περίπτωση. Οι κατηγορίες των οικολογικών προϊόντων είναι οι εξής:

Βιοδιασπώμενα. Διασπώνται έπειτα από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Κομποστοποιήσιμα. Τοποθετούνται μαζί με οργανικά υπολείμματα και μετατρέπονται σε λίπασμα.
Υδρο-βιοδιασπώμενα. Περιέχουν άμυλο σε μεγάλη ποσότητα και διασπώνται στο νερό.
Φωτο-διασπώμενα. Διασπώνται μόνο με την παρουσία ηλιακής ακτινοβολίας.
Φωτο-βιοδιασπώμενα. Ο ήλιος παίζει και πάλι τον ρόλο του, ωστόσο δεν είναι απαραίτητη η συνεχής παρουσία του φωτός.
Βιοδιαβρώσιμα. Διασπώνται από φυσικούς παράγοντες, κυρίως από την παρουσία μικροοργανισμών.

ΚαλαμάκιαΑπό τα παραπάνω εξάγεται εύκολα το συμπέρασμα ότι εκτός από την αντικατάσταση των πλαστικών, θα πρέπει να υπάρξουν και υποδομές που θα επεξεργάζονται αυτά τα υλικά μετά τη χρήση τους, ώστε να πάψουν να συσσωρεύονται τόνοι απορριμμάτων και να μολύνεται το περιβάλλον. Δυστυχώς, στην Ελλάδα είμαστε αρκετά πίσω στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι όποιες λύσεις προκρίνονται, συνήθως, προκαλούν κοινωνικές αντιδράσεις, ωστόσο, το πρόβλημα θα πρέπει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο να λυθεί και να μπει σε μια σειρά, για να πάψουμε να «πνιγόμαστε» στα σκουπίδια, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις.