Αρκετούς οπαδούς έχει αποκτήσει σε παγκόσμιο επίπεδο η μοριακή κουζίνα, με αποτέλεσμα, δυο ελληνικές εταιρείες σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ να προχωρήσουν στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων made in Greece στο πλαίσιο του έργου «ΜΕΛΟΞ».

Η ιδέα προέρχεται από τις εταιρίες Foodstandard α.ε. και Foodial ΙΚΕ, οι οποίες ανέθεσαν στους δυο οργανισμούς τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη καινοτόμων μοριακών τροφίμων από ελαιόλαδο και από όξος. Ο προϋπολογισμός του έργου ξεπερνά το μισό εκατομμύριο ευρώ και ξεκίνησε στα τέλη του 2020.

Από το εν λόγω πρόγραμμα θα παραχθούν έξι νέα Καινοτόμα Μοριακά Τρόφιμα τα οποία θα έχουν ως βάση το ελαιόλαδο και το όξος, τέσσερα από ελαιόλαδο και δύο από όξος. 

Για το ελαιόλαδο ως πρόσθετα θα χρησιμοποιηθούν αιθέρια έλαια (πχ μάραθου και ρίγανης) και μείγματα αιθερίων ελαίων με καροτενοειδή. Αντίστοιχα για το όξος ως πρόσθετα θα χρησιμοποιηθούν εκχυλίσματα πιπεριάς και ροδιού.