Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ βρέθηκε περίπτερο στην Άνω Μερά της Μυκόνου, με έναν έλεγχο να αποκαλύπτει σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα στα ηλεκτρονικά φορολογικά δεδομένα και τα στοιχεία που τηρούνταν μέσα στην επιχείρηση.
Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, κατά τη διάρκεια του ελέγχου, προχώρησαν σε διασταύρωση των δεδομένων που είχαν καταχωριστεί στο myDATA με το ημερολόγιο που διατηρούσε η ιδιοκτήτρια του περιπτέρου.
Από τη σύγκριση των στοιχείων, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, προέκυψε ότι κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες δεν είχαν εκδοθεί αποδείξεις συνολικής αξίας άνω των 90.000 ευρώ.
Για τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν επιβλήθηκε πρόστιμο άνω των 5.000 ευρώ, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας του περιπτέρου για δύο ημέρες.
Η συγκεκριμένη υπόθεση αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται πλέον οι φορολογικοί έλεγχοι, καθώς οι ελεγκτές δεν βασίζονται μόνο στα ηλεκτρονικά αρχεία. Αντίθετα, μπορούν να διασταυρώνουν τα δεδομένα του myDATA με στοιχεία που εντοπίζονται κατά τον επιτόπιο έλεγχο και αφορούν την καθημερινή λειτουργία μιας επιχείρησης.
Στην προκειμένη περίπτωση, το ημερολόγιο που τηρούσε η ιδιοκτήτρια αποτέλεσε ένα ακόμη στοιχείο που χρησιμοποιήθηκε για να συγκριθεί η καταγεγραμμένη δραστηριότητα με τις αποδείξεις που είχαν εκδοθεί.
Η ΑΑΔΕ συνεχίζει τους στοχευμένους ελέγχους στη Μύκονο, αλλά και σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, φορολογικά δεδομένα και πληροφορίες που συλλέγονται κατά την παρουσία των ελεγκτικών κλιμακίων στις επιχειρήσεις.
Το μήνυμα για τις επιχειρήσεις της μικρής λιανικής είναι σαφές: τα στοιχεία που αφήνει μια επιχείρηση στην καθημερινή της λειτουργία μπορούν πλέον να διασταυρωθούν με τα ηλεκτρονικά φορολογικά δεδομένα.

















