Ο κοροναϊός έκλεισε και κατάστημα της Μασούτης

Οι εξαγορές μικρότερων αλυσίδων από τους μεγάλους «παίκτες» του οργανωμένου λιανεμπόριου τροφίμων είναι μια τακτική που επαναλαμβάνεται συχνά τα τελευταία χρόνια. Πρόσφατα μάλιστα έγινε γνωστή μια ακόμα συμφωνία που αφορά την εταιρεία Μασούτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Μασούτης» βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων για την εξαγορά του 50% της συνεταιριστικής αλυσίδας ΣΥΝΚΑ της Κρήτης, η οποία ελέγχει σημαντικό μερίδιο της αγοράς στο νησί. Με τη συγκεκριμένη συμφωνία -η οποία ουσιαστικά έχει «κλείσει», η «Μασούτης», με έδρα τη Θεσσαλονικη, συνεχίζει την ανάπτυξή της και μέσω εξαγορών, εξασφαλίζοντας πρόσβαση στη λιανεμπορική αγορά όχι μόνο της Κρήτης, αλλά και άλλων νησιών. Προκειμένου ωστόσο να ολοκληρωθεί και τυπικά η συμφωνία, για τη διευκόλυνση της οποίας δημιουργείται νέο εταιρικό σχήμα -η υπό σύσταση ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΣΥΝΚΑ Κρήτης Υπεραγορές», με έδρα τα Χανιά- προαπαιτείται η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ο Προμηθευτικός και Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης Καταναλωτών Κρήτης ιδρύθηκε το 1979 από 482 ιδρυτικά μέλη, με έδρα την πόλη των Χανίων. Το πρώτο σούπερ μάρκετ ΣΥΝΚΑ, εμβαδού μόλις 150 τετραγωνικών, λειτούργησε το 1979 στην πόλη των Χανίων. Το 2014 ο Συνεταιρισμός εξαγόρασε την αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Βιδάλης», προχωρώντας σε σημαντική επένδυση, που σηματοδότησε την επέκτασή του για πρώτη φορά εκτός Κρήτης (Τήνο, Πάρο, Κάλυμνο, Χίο, Σαντορίνη, Σύρο, Μήλο και Νάξο). Το 2020 ανακοίνωσε ότι ενισχύει περαιτέρω το δίκτυό του, προσθέτοντας σε αυτό 19 καταστήματα στο νησί της Κέρκυρας, μετά την εξαγορά της τοπικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, «Δήμητρα Μαρκάτο».