Η ανησυχία για ενδεχόμενες ελλείψεις τροφίμων στην αγορά δεν είναι έκδηλη μόνο στη χώρα μας, αλλά και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες όπου προϊόντα όπως το ηλιέλαιο εξαφανίζονται γρήγορα από τα ράφια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ισπανική κυβέρνηση θα επιτρέψει προσωρινά να περιορίσουν τα καταστήματα τις πωλήσεις ορισμένων προϊόντων ώστε να αποφευχθούν ελλείψεις, λίγες ημέρες αφότου εξαντλήθηκαν τα αποθέματα ηλιελαίου και γάλακτος στα σουπερμάρκετ.

Οι αλυσίδες σουπερμάρκετ ζητούσαν να επιβληθεί δελτίο σε ορισμένα είδη, για να μην προκληθούν προβλήματα στη διάθεσή τους λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η απόφαση αυτή θα ισχύει μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Η κυβέρνηση πήρε αυτήν την απόφαση με αφορμή όχι μόνο τον πόλεμο αλλά και την απεργία, διάρκειας τριών εβδομάδων, των οδηγών φορτηγών που είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιαστούν ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως στα αυγά, το γάλα, το αλεύρι και το ηλιέλαιο. Σε πολλές περιπτώσεις ωστόσο οι ελλείψει οφείλονταν στις μαζικές αγορές εκ μέρους των καταναλωτών και όχι σε διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ο νόμος «παρέχει τη νομική στήριξη ώστε (τα καταστήματα) να περιορίσουν τον αριθμό των προς πώληση προϊόντων» αλλά κυρίως «για να υπάρξει δίκαιη πρόσβαση για όλους τους καταναλωτές», είπε ο υπουργός Εμπορίου Ρέγιες Μαρότο.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η ένωση καταναλωτών Facua προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον ορισμένων σουπερμάρκετ, όταν αποφάσισαν να πωλούν το ηλιέλαιο με το δελτίο. Το 40% του ηλιελαίου που καταναλώνεται στην Ισπανία εισάγεται από την Ουκρανία.