Οριστικό: Ρίχνουν τις τιμές τα σούπερ μάρκετ

Εξονυχιστικούς ελέγχους στην αγορά και πολύ υψηλά πρόστιμα, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχει αισχροκέρδεια, προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό για τα μέτρα.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι υπάρχει νομοθεσία για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και ότι τα πρόστιμα σε επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται την πανδημία, αυξάνοντας τις τιμές των προϊόντων τους, μπορεί να φτάσουν μέχρι και 1 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος ανέφερε: «Μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2022 απαγορεύεται σε είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) να έχει κάποιος περιθώριο κέρδους μεγαλύτερο από 20%, από ό,τι είχε τον Φεβρουάριο του 2020, δηλαδή πριν την έναρξη της πανδημίας».

Σχετικά με τη λήψη νέων μέτρων, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε, πως η κυβέρνηση θα δράσει ανάλογα με τις εισηγήσεις τις επιτροπής, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα lockdown και ότι στις αρχές του νέου έτους θα αποφασιστούν κάποια νέα, ήπια μέτρα. Ακόμη, ανέφερε ότι στους ελέγχους που έγιναν στα μαγαζιά δεν βρέθηκαν ανεμβολίαστοι. Τέλος, για τις αυξήσεις τιμών στην ενέργεια ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως η στήριξη προς τους πολίτες θα είναι συνεχής και σημείωσε ότι, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα αναγράφεται και η συνολική έκπτωση, δηλαδή το ποσό που πληρώνει το κράτος ώστε να ισορροπήσει τις ανατιμήσεις προκειμένου να έχουν εικόνα και οι ίδιοι οι καταναλωτές.