μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Μία σειρά από αλλαγές σε φορολογία, ασφάλιση, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ αναμένονται πλέον για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, καθώς και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και τις σχετικές κινήσεις της κυβέρνησης, ενόψει του 2018.

Τoυ Στέφανου Παπαπολυμέρου

Mικρό το καλάθι των παροχών που εξήγγειλε φέτος ο πρωθυπουργός από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας ασφυκτιούν υπό το καθεστώς των μνημονιακών υποχρεώσεων, αλλά περιέχουν σειρά μέτρων, όπως η μείωση της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών, του ΕΝΦΙΑ και των συντελεστών του ΦΠΑ, που εν μέρει μπορούν να αποκαταστήσουν αδικίες που υφίστανται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σαν τα μίνι μάρκετ, τα περίπτερα και τα καταστήματα ψιλικών, δίνοντας ταυτόχρονα μικρές οικονομικές ανάσες.

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ομιλίας του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε σειρά μέτρων και πρωτοβουλιών που, όπως σημείωσε, αποκαθιστούν αδικίες των μνημονίων και δίνουν ώθηση στην οικονομία.

Μεταξύ των κεντρικών εξαγγελιών του πρωθυπουργού, τα μέτρα που αναμένεται να επηρεάσουν θετικά τη λειτουργία των επιχειρήσεων είναι τα εξής:

Μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ

Μέτρο το οποίο αναμένεται να δώσει ώθηση στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και οικονομική ανάσα στις επιχειρήσεις είναι η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, από 1ης Ιανουαρίου του 2019. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο μεγάλος συντελεστής του 24% προγραμματίζεται να μειωθεί κατά δύο μονάδες και να φτάσει στο 22%, ενώ ο μικρός συντελεστής του 13% θα μειωθεί κατά μία μονάδα, φτάνοντας στο 12%.

Μείωση φορολογίας

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε επίσης μείωση του μεγάλου συντελεστή φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 25%, σταδιακά μέχρι την 1/1/22, αρχής γενομένης από το 2019. Ουσιαστικά εξαγγέλθηκε η μείωση κατά μία μονάδα από το 29% στο 28% του συντελεστή για τη χρήση 2019 με το σχετικό όφελος για τις επιχειρήσεις να φανεί από το 2020 στην εκκαθάριση του φόρου τους για την προηγούμενη χρήση.

Σημειώνεται πως υπήρχε ήδη προνομοθετημένο μέτρο για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 26% το 2020, ως αντίμετρο για τη μείωση του αφορολόγητου. Με την αλλαγή που έγινε η μείωση ξεκινά νωρίτερα από τον επόμενο χρόνο και ο συντελεστής μειώνεται περισσότερο από όσο είχε αρχικά υπολογιστεί.

Σταδιακή μείωση ΕΝΦΙΑ

Μία από τις βασικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού είναι εκείνη που αφορά στο μέτρο μείωσης του ΕΝΦΙΑ ως 50% για τις χαμηλές περιουσίες σε βάθος διετίας (μεσοσταθμικά μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ). Συγκεκριμένα το εν λόγω μέτρο προβλέπει μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ για τις μικρές περιουσίες το 2019 και έως 50% για το 2020. Μάλιστα επί του θέματος δόθηκαν στη δημοσιότητα παραδείγματα τα οποία έχουν ως εξής:

Σε σπίτι στο Κερατσίνι αξίας 60.000 ευρώ ο φορολογούμενος πληρώνει τώρα ΕΝΦΙΑ 224 ευρώ, το 2019 θα πληρώσει 157 ευρώ και το 2020 θα πληρώσει 112 ευρώ.

Σε σπίτι στο Αιγάλεω όπου ο φορολογούμενος πληρώνει τώρα 203 ευρώ, το 2019 θα πληρώσει 142 ευρώ και το 2020 θα πληρώσει 102 ευρώ.

Σε σπίτι στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης όπου ο φορολογούμενος το 2018 πληρώνει 232 ευρώ, το 2019 θα πληρώσει 162 ευρώ και το 2020 θα πληρώσει 116 ευρώ.

Το μέτρο πρόκειται να νομοθετηθεί ως το τέλος του χρόνου. Παράλληλα, θα αλλάξει και η δομή του φόρου, ώστε να γίνει πιο αναλογικός και ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία με μεγαλύτερη επιβάρυνση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Παράλληλα, εξαγγέλθηκε και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα από 7.000 ευρώ και πάνω έως 35% από 1/1/19. Αντίστοιχη μείωση έως 35% θα ισχύει και για τους αγρότες, ενώ παράλληλα, μειώνονται οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή 64,5 ευρώ/μήνα.

Επί του θέματος το υπουργείο Εργασίας, σε σχετική ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα στις 10 Σεπτεμβρίου, σημειώνει ότι «από την 1/1/2019, διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά για την κύρια σύνταξη (117,2 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες) η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων μειώνεται κατά 33,3%, από 20% που είναι σήμερα στο 13,33% (όσο δηλαδή η εργοδοτική εισφορά στην περίπτωση των μισθωτών).

Σύμφωνα και με τον πίνακα που ακολουθεί, υπάρχουν παραδείγματα για μειώσεις έως 35% στις ασφαλιστικές εισφορές από το 2019, όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ.

Μικρή ανασα