Έρχονται αλλαγές στη φορολογία ακινήτων

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ αποτελεί ένα από τα θέματα των τελευταίων ημερών, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές. Τα φυσικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν 920 εκατ. λιγότερα σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ που πληρώθηκε το 2018, ενώ στο νέο σχέδιο περιλαμβάνονται, εκτός των μειωμένων συντελεστών:

-η πλήρης κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για όλα τα ακίνητα αξίας έως και 400.000 ευρώ.

-η ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο για ακίνητα πάνω από 400.000, που στην συντριπτική του πλειοψηφία είναι μικρότερος από αυτόν που πλήρωσαν πέρυσι.

-ο νέος Φόρος θα εκκαθαριστεί μέχρι το τέλος Απριλίου και θα πληρωθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις.

Με βάση τα όσα έγιναν γνωστά, ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος για περίπου 5 εκατ. φορολογούμενους, που αντιστοιχεί σε περίπου το 80% του συνόλου των ιδιοκτητών ακινήτων.

Για το 14%, δηλαδή για περίπου 875.000 φορολογούμενους ο Φόρος δεν θα έχει διαφοροποιήσεις και θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Επιπλέον φόρο θα πληρώσει το 6%, δηλαδή 375.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. Από αυτούς οι μισοί, δηλαδή 187.500 θα έχουν επιβάρυνση έως 50 ευρώ. Περισσότερο κερδισμένοι είναι οι φορολογούμενοι με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία, καθώς επίσης και όσοι έχουν στην κατοχή τους οικόπεδα για τα οποία οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου μειώνονται έως και 80%.