Από αύριο σε όλη την επικράτεια, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Παναγιώτης Σταμπουλίδης, τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του Covid-19, ενώ την Κυριακή 15 Νοεμβρίου τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 09:00 έως 17:00.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, κατά τη διάρκεια του lockdown, τα καταστήματα μικρής λιανικής δεν επηρεάζονται καθώς:

– Καταστήματα τροφίμων, όπως σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι και ιχθυοπωλεία  λειτουργούν με το κανονικό τους ωράριο.

– Επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα 

– Επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του δευτερογενούς τομέα 

– Επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.

– Επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών.

– Επιτρέπονται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’οίκον (e-shop κτλ.)                                                       

– Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και καθ΄ οδόν εξυπηρέτησης (drive through) επιτρέπονται μόνον στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην ΚΥΑ

– Καθαριστήρια 

Περίπτερα (24ώρο)

– Φαρμακεία 

– Πρατήρια καυσίμων

– Υπηρεσίες υγείας, κτηνιατρικών υπηρεσιών 

– Pet shops

– Τα κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής θα μπορούν να λειτουργήσουν το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και Κυριακή 8 Νοεμβρίου 

– Η λειτουργία των λαϊκών αγορών πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του 50% των δραστηριοποιούμενων, λειτουργία παράλληλων αγορών και απόσταση πάγκων 5 μέτρων.