Νέο «χαράτσι» στις πλαστικές σακούλες

Νέο «χαράτσι» στις πλαστικές σακούλες. 

Αύξηση και στην τιμή της πλαστικής σακούλας αναμένεται να δουν οι καταναλωτές από την έναρξη του καινούριου έτους, αφού το τέλος επιβάρυνσης έχει ήδη προγραμματιστεί, προκειμένου να εξαλειφθεί με τον καιρό η χρήση της και να αντικατασταθεί με οικολογικά προϊόντα.

Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2019 η πλαστική σακούλα θα κοστίζει 9 λεπτά έναντι των 3 λεπτών, που στοιχίζει σήμερα, ενώ παράλληλα «τσουχτερά» θα γίνουν και τα σχετικά πρόστιμα, προκειμένου η χώρα μας να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή οδηγία.

Οι καταναλωτές μπορούν να προμηθευτούν σακούλες πολλαπλών χρήσεων, οι οποίες κοστίζουν από 0,40 λεπτά ως 1,20 κάνοντας απόσβεση μέσα σε μερικές μόνο αγορές, καθώς το κόστος τους είναι ίσο με δέκα κοινές πλαστικές σακούλες.

Στη χώρα μας η χρήση λεπτής πλαστικής σακούλας έχει μειωθεί από τις 300 πλαστικές σακούλες ανά άτομο ετησίως σε λίγο πάνω από 100, ενώ ο στόχος είναι η επιπλέον μείωση της χρήσης της σε κάτω από 75. Επίσης, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλος, όλα τα έσοδα από το τέλος της πλαστικής σακούλας θα αποδοθούν στους καταναλωτές, μέσω ανταποδοτικών μέτρων, όπως είχε ανακοινωθεί από το ΥΠΕΝ. Ως γνωστόν, η ΑΑΔΕ εισπράττει αυτό το τέλος μαζί με τον ΦΠΑ και το αποδίδει σε ειδικό λογαριασμό στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης. Το σύνολο του ποσού που έχει συλλεχθεί θα αποδοθεί στους πολίτες, διαμέσου πιλοτικών δράσεων που θα περιλαμβάνουν δωρεάν παροχή πάνινης σακούλας πολλαπλών χρήσεων στους καταναλωτές, αλλά και από άλλα υλικά ακόμα και καροτσάκια για τα ψώνια κ.ά., επιβραβεύοντας με αυτό τον τρόπο την αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς των πολιτών.