Οι μικρομεσαίοι ανατρέπουν τη

Η ακρίβεια και η συνεχιζόμενη πληθωριστική πίεση έχουν διαμορφώσει ένα νέο προφίλ καταναλωτή στην Ελλάδα. Οι Έλληνες πλέον εστιάζουν περισσότερο στην τιμή, περιορίζουν τις αγορές τους και στρέφονται σε οικονομικότερες λύσεις, όπως τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Η καταναλωτική συμπεριφορά γίνεται πιο ορθολογική, οργανωμένη και λιγότερο παρορμητική.

Όπως σημειώνει ο καθηγητής Γεώργιος Μπάλτας, σχεδόν τέσσερα χρόνια πληθωριστικών πιέσεων έχουν οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στις προτεραιότητες των καταναλωτών. Η τιμή έχει αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις αποφάσεις αγοράς, ενώ η κατανάλωση βασικών αγαθών έχει περιοριστεί αισθητά, με ποσοστά από 16% έως και 56% ανάλογα τον κλάδο.

Ο πληθωρισμός από το 2021 έως το 2025 έχει φτάσει το 20%, ενώ σε τρόφιμα, στέγαση και ένδυση οι αυξήσεις ξεπερνούν το 30%. Η ενέργεια ειδικά καταγράφει εκτόξευση τιμών πάνω από 40%, γεγονός που επιβαρύνει όχι μόνο τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις, μειώνοντας τη διεθνή ανταγωνιστικότητά τους.

Οι περισσότεροι καταναλωτές πλέον δαπανούν σχεδόν όλο το εισόδημά τους σε διατροφή, ενέργεια και στέγαση. Η πίεση αυτή δεν αφορά μόνο τους οικονομικά ευάλωτους, αλλά διαμορφώνει συνολικά νέο καταναλωτικό μοντέλο. Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, απαιτείται συνδυασμός δομικών παρεμβάσεων, ενίσχυση παραγωγής, έλεγχος κόστους ενέργειας και αποτελεσματικοί θεσμοί προστασίας του ανταγωνισμού.